Carles Mundó ha rebut el premi Justícia 2018.

"Tornar al Palau de la Generalitat em genera una barreja d'emocions", ha dit només recollir el premi. Dilluns farà 3 anys que el van nomenar conseller de Justícia i dos anys més tard el van empresonar a Estremera acusat de rebel·lió pel referèndum de l'1-O. Mundó s'asseurà a partir del mes que ve al banc dels acusats del Tribunal Suprem.

Avui ha reconegut la feina al seu equip al capdavant de la conselleria que va tancar la Model de Barcelona, el final del Codi Civil i l'aprovació de la llei de la reparació jurídica de les víctimes del franquisme.

Mundó ha criticat obertament el procés judicial al qual està sotmès i que manté nou presos polítics tancats. "L'aplicació injusta de la llei s'allunya de l'ideal de la justícia", ha dit durant el discurs d'agraïment del premi afegint que "forçar el dret així, no és justícia". I un cop més ha sostingut que "convocar un referèndum no és cap delicte. Ho diu la llei".

"Jo crec en la política, en la bona política, i crec en la justícia quan aquesta s'imparteix amb imparcialitat. Barrejar una cosa i una altra degrada la política i degrada la justícia", ha conclòs Carles Mundó.

Mundó ha rebut el guardó visiblement emocionat de mans de la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha explicat el sentit dels premis: "Aquests són uns reconeixements que van més enllà de l’àmbit del dret. Reconeixem persones justes. Persones amb una trajectòria marcada per l’honestedat".

I ha volgut ressaltar el valor de la justícia i la seva imparcialitat: "El de l’honestedat, és un valor que hauria de ser l’autèntica obsessió. Una obsessió que sempre hauria d’estar per sobre de qualsevol opció ideològica. Democràcia, transparència i honestedat. Aquests principis haurien de marcar el rumb de la història de qualsevol país. Sense aquest trident, no hi ha rumb, sinó deriva. Una deriva cap a la pèrdua de drets civils i llibertats. Ho subratllo expressament: sense honestedat, no hi ha cap justícia possible".

Premis Justícia Ester Capella - Sergi Alcazar

La deriva judicial segons Gil Matamala

August Gil Matamala, que ha parlat en nom de tots els premiats, ha denunciat també la manipulació política en el judici de l'1-O: "En el curs del procés seguit fins ara hem vist com les més altes instàncies judicials de l'Estat reconvertides en agents polítics directes han supeditat la recerca de la veritat amb criteris d'imparcialitat a la defensa d'un criteri polític superior, la defensa de la indissoluble defensa de la unitat de la nació espanyola".

En aquest sentit, Gil Matamala ha sentenciat: "El judici és l'expressió més palesa d'aquesta deriva judicial". Segons el premiat, "cada vegada més, la justícia ha esdevingut un espai de confrontació ideològica política on cada vegada més prevalen els perjudicis ideològics i això està provocant en la societat una sensació d'inseguretat i desconfiança".

Toc d'atenció de Mena a les ingerències polítiques

Ha obert l'acte l'ex-fiscal en cap de Catalunya José María Mena amb una crítica oberta a les declaracions del poder executiu sobre el judicial i, en concret, s'ha referit a les possibles ingerències del govern de l'Estat al Consell General del Poder Judicial, que està pendent de renovar el seu president. 

I en aquest sentit i sobre els whatsapps de Cosidó del nomenament del substitut de Carlos Lesmes que deixaven entreveure un nomenament a dit: "Esglaien pel que implica. Quan es donen les circumstàncies de pressió amb influència s'està conculcant el dret a un procés amb totes les garanties".