El diari El Mundo acusa el Govern de pagar 150.000 euros al Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU. Segons el rotatiu, el govern català hauria fet aquesta donació perquè l'ONU emetés un dictamen reclamant la llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart quan encara estaven en presó preventiva.

Segons afirma El Mundo, la Generalitat hauria realitzat aquesta aportació a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i assegura que la donació consta en la relació de "contribucions voluntàries" que anualment publica l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU (OHCHR).

D'aquesta oficina en depèn el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària que el mes de maig del 2019 va emetre un dictamen no vinculant en què demanava la llibertat immediata de Junqueras, Cuixart i Sànchez. 

A més a més, El Mundo matisa que l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament depèn de la conselleria d'Exteriors i que, precisament, va ser aquest departament qui va difondre el dictamen de l'ONU.