Els efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna s'expedeixen per tot el continent europeu encarint els carburants i per extensió tots els costos de producció. Un dels sectors damnificat per tot això és el camp, sectors del qual s'han manifestat a Madrid per exigir al govern espanyol una pla de xoc "urgent i contundent" que posi fi a l'especulació en un context marcat per l'actual conjuntura sociopolítica i per l'augment de preus. Segons la Delegació del Govern, s'han manifestat 100.000 persones. En canvi, les entitats organitzadores xifren el nombre de participants en 400.000. 

 

El lema que ha encapçalat la convocatòria ha estat El món rural desperta. Sota aquesta consigna s'han manifestat agricultors, ramaders, regants i caçadors, entre altres col·lectius, procedents de diferents indrets de l'Estat espanyol. El president d'Asaja, una de les entitats convocants, Pedro Barato, ha afirmat que el món rural s'ha citat a Madrid de "forma pacífica" i ha advertit que "avui no és la fi". "És el començament de buscar solucions", ha assenyalat Barato, que ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "es deixi de viatjar i comenci a actuar" i que "tregui de l'Executiu aquells ministres que ataquen el camp, a la ramaderia, a la caça, als bous i al món rural". "Ja n'hi ha prou", ha afirmat.

L'encariment de l'energia

Una de les reivindicacions principals de la marxa ha estat sobre l'encariment de l'energia. Els participants han reclamat al govern espanyol "intervenir o corregir" el preu de l'energia, els combustibles i les matèries primeres, un pla de xoc "urgent i contundent" perquè sigui possible la viabilitat de les explotacions i la flexibilització a la Política Agrícola Comuna (PAC). "No podem ser jardiners d'Europa, cal aturar l'especulació", ha assenyalat.

L'especulació davant l'encariment de les matèries primeres també ha tingut un lloc destacat en la protesta. "L'especulació cal combatre-la i cal fer complir la llei de la cadena agroalimentària perquè no cobrem per sota dels costos de producció", ha afirmat el secretari general d'UPA, Lorenzo Ramos. Per les entitats que han participat en la mobilització, aquesta ha de ser de "toc d'atenció" per a l'Executiu de Sánchez. 

Si bé les reivindicacions econòmiques han estat les grans protagonistes, els manifestants també han reclamat el reconeixement del món rural i el seu pes, ja que sovint es veuen invisibilitzats o arraconats. El president d'Aliança Rural, Fermín Bohórquez, ha afirmat que "el camp està sentint l'abandó i ha saltat". "Ens ha unit a tots, no ens va fallar a la pandèmia, ara la situació és crítica i molt greu, el camp reaccionarà. Aquesta unió del camp és un abans i un després, a partir d'ara solucionarem els problemes del camp", ha afirmat.