Els periodistes que publiquin una informació que el Consell de Ministres hagi classificat com a "alt secret" podran ser sancionats amb multes de 800.000 euros fins a 2,5 milions, en tractar-se d'una infracció "molt greu", segons recull l'avantprojecte de llei d'informació classificada al que ha tingut accés El Confidencial i que recull aquest diari. Els ministeris de Presidència, Justícia i Relació amb les Corts i d'Exteriors han remès el redactat al Consell d'Estat, en el que s'estableix en 60 anys (45 +15) el termini màxim de protecció de la informació.
Amb aquest avantprojecte, de 43 pàgines, el Govern recupera el seu pla d'elaborar una norma que substitueixi la de secrets oficials, que data de 1968, en ple franquisme. Durant l'anterior legislatura, el departament dirigit per Félix Bolaños va plantejar un projecte de llei que es trobava en el seu tràmit en les Corts quan a la primavera de 2023, Pedro Sánchez va decidir dissoldre-les i avançar les eleccions.
La llei d'informació classificada, a l'avantprojecte de la qual ha tingut accés El Confidencial, estableix quatre categories d'informació classificada: "Alt secret", "Secret", "Confidencial" i "Restringit", que es corresponen amb "els quatre graus d'intensitat amb què pot veure's afectada la seguretat i la defensa de l'Estat". Serà el Consell de Ministres l'encarregat de classificar, reclassificar o desclassificar els dos primers tipus d'informació restringida.
En el text, el govern espanyol considera "infracció molt greu la difusió, per qualsevol mitjà, d'informació classificada en les categories d'«alt secret» o «secret» a la que s'hagi tingut accés de conformitat amb el disposat en aquesta llei o (a través de) un accés fortuït, sense necessitat de conèixer". En el cas dels documents confidencials, la infracció serà "greu" (de 30.001 euros a 800.000) i en els restringits serà "lleu" (fins a 30.000 euros). Segons la categoria de classificació, varien els terminis per a la seva desclassificació. En el cas dels "alts secrets", aquest és de 45 anys, més una pròrroga de 15; 35 +10 per als secrets, entre 7 i 9, no prorrogables, per a la informació confidencial i entre 4 i 5 per a la restringida.
A l'article 13, la norma explica el procediment per classificar algun document. La proposta de classificació correspon a una autoritat o funcionari públic i haurà d'anar acompanyada d'una memòria i els motius pels quals afecta la seguretat o defensa nacional. En aquelles comunitats autònomes amb cossos de seguretat propis podran remetre propostes de classificació, reclassificació i desclassificació sempre que es tracti de matèries pròpies de la competència de la Policia autonòmica i representin una amenaça o un perjudici per a la seguretat i la defensa nacional.
El preàmbul de la norma recorda que el dret fonamental a la llibertat d'informació, recollit a l'article 20 de la Constitució espanyola, protegeix el lliure exercici del dret a comunicar o rebre lliurement informació veraç. Per això, indica que les restriccions a l'accés a la informació "han de ser excepcionals" i que la llei està obligada a "interpretar de forma molt restrictiva els possibles límits que pugui patir aquest dret". Els periodistes cobren per això un paper rellevant en la norma, ja que el seu vessant de vehicles al dret a la informació obliga a "graduar eventuals sancions" quan l'aplicació de la llei col·lideixi amb l'esmentat dret.