Una treballadora d'una empresa de serveis de l'aeroport de Son Sant Joan de Mallorca s'enfronta a una multa que pot arribar als 200.000 euros per parlar català quan passava el control de seguretat. La Guàrdia Civil l'acusa de posar en perill la seguretat aèria i tot per un conflicte lingüístic en dirigir-se en català a un dels agents. Segons la denúncia interposada per l'empleada, l'agent li va etzibar: "A l'autoritat se li parla en castellà".

Segons explica el Diario de Mallorca, els fets van passar quan la dona anava cap a la feina i quan va passar el control de seguretat, va sonar el detector perquè estava més sensible del que és habitual. Després de ser escorcollada pel personal privat de l'aeroport, va marxar a treballar. Al cap d'una estona, quan es trobava en una reunió, es van personar en el seu lloc laboral dos agents de la Benemèrita i li van demanar que tornés a passar el control. Ella va accedir i va passar sense contratemps.

En acomiadar-se ho va fer en català, donant les gràcies per l'atenció. Segons relata la denúncia, un dels agents es va sulfurar i li va dir que "o parles en espanyol o no entres". La dona li va contestar que ella tenia dret a fer-ho en l'idioma que volgués, però el Guàrdia Civil es va negar al fet que entrés i la va acusar de no haver passat el control, amb la qual cosa se li va imputar una presumpta infracció per posar en perill la seguretat de l'aeroport.

Tres setmanes més tard, la Guàrdia Civil li va entregar una denúncia interposada davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i ara la treballadora de l'aeroport s'enfronta a l'elevada sanció.

Reacció del govern espanyol i Més per Mallorca

El mateix dia, l'afectada també havia presentat una denúncia per un delicte de discriminació lingüística al jutge de guàrdia, però el jutjat la va arxivar i ara està pendent del recurs. La Delegació del govern espanyol ha confirmat que la denúncia contra l'agent ha estat arxivada. També ha defensa que la Guàrdia Civil no ha proposat cap sanció contra la dona i, per això, no poden posicionar-se. 

Més per Mallorca ja ha anunciat que presentarà una moció perquè el Parlament es pronunciï i exigeixi explicacions a la Delegació del govern espanyol. El portaveu del partit, Miquel Ensenyat, ha recordat que es tracta d'una clara "discriminació lingüística amb una de les nostres llengües oficials i que a més li volen imposar una sanció del tot desgavellada".

No és la primera vegada que passen episodis com aquest a les illes Balears; de fet, és un dels motius de protesta en la concentració convocada per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i altres entitats per al dimecres 7 d'agost, davant del Palau Reial, coincidint amb la visita del rei d'Espanya.