L'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i altres entitats han convocat una concentració per al dimecres 7 d'agost davant el Palau Reial, amb motiu de la recepció organitzada pel rei d'Espanya. Des de l'ASM consideren que el cap de l'estat espanyol és "el principal responsable de la pèrdua de llibertats que estan vivint els països catalans". En aquesta línia, asseguren que arran del discurs del "a por ellos", posterior al referèndum de l'1 d'octubre de 2017, s'han multiplicat els casos de racisme lingüístic contra els mallorquins, entre els quals destaquen els perpetrats per la guàrdia civil.

Per altra banda, l'entitat sobiranista denuncia una vegada més que l'estat espanyol sotmet les Illes Balears a un espoli fiscal de 14,2% del PIB, segons reconeix el ministeri d'Hisenda. L'ASM qualifica aquesta dada com "un robatori anual de 4.200 milions d'euros públics que se'n van a Madrid i no tornen", i que condemna les illes a uns "serveis públics tercermundistes" i a no poder fer front al cost de la insularitat.

CARTELL concentració mallorca felip iv asm

En aquesta concentració, també reinvidicaran la llibertat dels presos i exiliats polítics, ja que ho consideren una reclamació "més fonamentada que mai" després que el passat mes de maig, l'ONU hagi instat Espanya a l'alliberament immediat dels presos. A més, també subratllen com la justícia alemanya i belga continuï mantenint la llibertat del president català, Carles Puigdemont.

Així mateix, insisteixen en defensar la llibertat d'expressió perseguida per l'Estat amb el raper mallorquí i exiliat a Brussel·les, Josep Miquel Arenas 'Valtònyc', com una de les víctimes emblemàtiques.