Moviment d'Esquerres (MES), el partit impulsat per antics maragallistes i que en les anteriors eleccions va concórrer a les llistes d'ERC, ha aprovat ara un acord amb Junts. Ha argumentat que d'aquesta manera vol aglutinar "el màxim de forces independentistes" i "fer efectiva la república catalana".

"L’assemblea general de Moviment d’Esquerres ha aprovat, el 30 de desembre de 2020, concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya amb la formació Junts. L’assemblea ha avalat l’acord pres per la coordinadora nacional, que posa en valor la voluntat transversal de Junts per aglutinar el màxim de forces independentistes i el seu compromís de garantir i respectar els principis socialistes de Moviment d’Esquerres", ha indicat en un comunicat.

Dues baixes

Coincidint amb la decisió, la segona tinent d'alcalde de Lleida, Jordina Freixanet, i el segon tinent d'alcalde de Tarragona, Jordi Fortuny, han anunciat aquest dijous que deixen aquesta formació política, després d'haver perdut la votació interna. Freixanet i Fortuny van defensar la possibilitat d'anar en diferents candidatures, que va ser rebutjada amb el 51% dels vots, i asseguren que la discussió va estar presidida pel que titllen de "manca de mesures democràtiques". Freixanet forma part de la llista d'ERC a Lleida.

Mentrestant, l'excap de gabinet del president Pasqual Maragall, Jordi Serra, exalcalde de Sitges, serà candidat a la llista de Junts per Barcelona, mentre que el portaveu de MES a Sant Feliu de Guíxols, el també exalcalde Pere Albó, serà el candidat d'aquesta formació a la llista de Junts per Girona. 

La militància de Junts està validant a aquesta hora les llistes electorals per a les eleccions del 14-F, en la tercera i última fase de les primàries del partit i, d'acord amb l'ordre facilitat ahir, Jordi Serra ocuparà el número 43 per Barcelona i Albó el número vuit per Girona.

 

MES va formar part de la candidatura unitària de JxSí el 2015, i a les eleccions del 2017 es va aliar amb ERC. La coordinadora de MES va acordar el 10 de desembre amb el 70% de vots a favor, rebutjar la proposta de pacte electoral que li havia fet novament ERC. MES va argumentar que volia buscar l’entesa "amb una formació que coincideixi amb el propòsit de crear un Estat propi i independent en forma de república, treballant per la justícia social, la crisi sobrevinguda en aquest temps de pandèmia, l’amnistia i l’autodeterminació".

L'exconsellera de Sanitat en el govern Maragall, Marina Geli, ara a Junts, s'ha mostrat satisfeta per la incorporació de MES a la llista, perquè al seu entendre reforça la transversalitat del projecte.

Junts i els democristians de Demòcrates van anunciar dilluns un acord polític similar per incorporar a les llistes els diputats al Parlament Assumpció Laïlla i Antoni Castellà, que estaven integrats al Grup Republicà. Solidaritat, l'antic partit impulsat per Joan Laporta i ara dirigit per Uriel Beltran, podria fer un pas similar al de Demòcrates i MES.