Recuperar l’essència del catalanisme dialogant i integrador. Aquest és un dels propòsits que recull el manifest “Portes obertes del catalanisme” que s’ha presentat aquest dilluns al vespre a Barcelona davant unes 200 persones.

La declaració reivindica un catalanisme plural i obert, cohesionador des de la democràcia i amb respecte “a l’Estat de dret i al principi de legalitat, diàleg i progrés”. "Les visions reduccionistes de Catalunya i Espanya, la polarització a la societat catalana, la unilateralitat i els enfrontaments interessats no ens ajudaran a avançar ni satisfer les legítimes reivindicacions col·lectives", conclou el document.

Han intervingut a l'acte l’ex-alcalde de Barcelona Jordi Hereu (PSC); l’ex-líder del PSC Pere Navarro i l’ex-director de Catalunya Ràdio Fèlix Riera, entre d’altres.

L'impulsor del moviment Tercera Via, Mario Romero, que ha explicat que a partir d'ara es farà arribar la declaració al conjunt d'entitats del país, líders d'opinió, agents socials i econòmics i a totes les forces polítiques.

A més, volen generar informació i opinió i per això crearan un blog. Per últim, s'han compromès a convocar una nova reunió durant els primers mesos del 2017.

Fila zero

L’acte s’ha celebrat a Barcelona, a l’auditori del centre Francesca Bonnemaison, que estava ple. Entre el públic, militants i personalitats conegudes de l’àmbit municipal i d’altres nivells administratius. Molts d’ells vinculats al PSC i a Unió.

La imatge de la jornada, però, era la fila zero amb Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Espadaler i Miquel Iceta arrenglerats un al costat de l’altre.