L'equip de muntanya dels Mossos d'Esquadra que aquesta matinada ha accedit a l'edifici de la plaça Catalunya on un grup d'activistes havia penjat una pancarta anònima contra Felip VI estaria revisant "la seguretat", per constatar que el cartell no podia provocar cap perill.

Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Quim Torra, en declaracions a Catalunya Radio, on ha afegit que una vegada s'ha vist que la pancarta no suposava cap perill s'han retirat els agents dels Mossos.

En una entrevista conjunta amb el president Puigdemont, els dos han recordat com van viure els instants posteriors als atemptats de l'agost passat i han elogiat la resposta de la societat catalana, sobretot per part dels cossos de seguretat i d'emergència.

Torra ha insistit en la necessitat d'homenatjar les víctimes i els serveis públics que van treballar durant els atemptats: "És un dia de fer memòria, de recordar els professionals i de valorar la ciutadania, que sempre està allà."

Disculpa a les víctimes

El president de la Generalitat ha demanat disculpes per si en algun moment les víctimes dels atemptats no s'han sentit acompanyades: "Si la Generalitat ha fallat m'agradarà revisar-ho, sóc a la seva disposició".

Per la seva part, Puigdemont ha subratllat la cohesió de la societat catalana: "De les coses que es poden extreure és que hi ha una actitud en el conjunt de la societat catalana que fa que en un context com aquest la societat resisteixi bé i aprofiti per cohesionar-se".

Critiquen la falta d'informació

Puigdemont ha criticat que els Mossos d'Esquadra no tinguessin cap avís sobre l'imam Es-Satty i que no hi hagi hagut voluntat política per investigar els vincles entre aquest i el CNI: "És greu que un any després no hi hagi hagut la mínima decència i respecte a les víctimes per part del parlament espanyol de posar en marxa la comissió d'investigació".

"Per què aquesta informació vital es va ocultar a la policia catalana? La policia no tenia la informació, i l'hauria d'haver tingut. Si no té les eines adequades no podem prestar el servei degut en un dret fonamental en democràcia, que és la seguretat," ha afegit Puigdemont.

Per la seva part, Torra ha exigit "tota la informació disponible", ja que, ha defensat, és obligat que la ciutadania conegui tot el que va passar, per la qual cosa ha animat que es convoqui com més aviat millor la Junta de Seguretat i ha reclamat que els Mossos tinguin accés a la Interpol.

Torra també ha lamentat que una part dels consellers de l'anterior Govern es trobin a presó i una altra part a l'estranger: "Això cal tenir-lo present en una jornada com aquesta. Tenim presos polítics, tenim exiliats."

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat