Els Mossos d'Esquadra volen disposar de les màximes eines d'intercepció de converses telefòniques per poder "aportar les màximes proves d'il·lícits penals i criminals", programaris entre els quals poden figurar Pegasus o Candiru. Així ho han fet saber aprofitant la seva compareixença en el marc de la comissió d'investigació sobre l'espionatge a 65 personalitats destacades de l'independentisme amb Pegasus i Candiru, on hi han assistit Eduard Sallent (comissari en cap), Josep Maria Estela (excomissari en cap dels Mossos de 2021 a 2022 i actual cap de la regió de Lleida de la policia catalana), Ramón Chacón (cap de la comissaria general d'Investigació Criminal) i Carles Hernández (cap de la comissaria general d'Informació). Un dels més contundents ha estat Estela, que ha apuntat que cal disposar d'eines com aquestes perquè la missió del cos policial és "protegir drets i llibertats". "Les necessitem perquè no vivim en el món que volem, sinó que ens cal desactivar persones vinculades al crim organitzat i al terrorisme".

Aquesta demanda l'ha subscrit Carles Hernández, qui ha afirmat que "el problema no és l'eina, sinó com s'utilitza l'eina". "En això estem tranquils. Primer, perquè les actuacions es fan d'acord amb un control i autorització judicial, i perquè disposem d'un protocol intern, que garanteix que allò que s'intercepta s'ajusta a allò que ens demana el jutge", ha afegit. A parer del cap de la comissaria general d'Informació, com més eines per fer "prevenció i detecció" tinguin els Mossos, "millor". En cas contrari, Hernández ha alertat que "no es donaria resposta al mandat constitucional ni al Pla de Seguretat de Catalunya si esperem que es cometi el delicte". Per això, ha defensat que "es treballa abans del fet i es preveu l'amenaça, o s'anirà tard". També ha avalat els beneficis d'alguns programes per a intervencions, el comissari Ramón Chacón, que ha subratllat que "probablement, són la millor eina que pot tenir una policia judicial" per combatre les organitzacions criminals.

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha afegit que aquests programaris són cars i que el seu cost pot moure's entre els tres i quatre milions d'euros. Per la seva banda, ha sostingut que disposen d'una eina "molt robusta" per fer les intercepcions telefòniques actualment perquè els permet "marcar una traçabilitat del que es fa" i va acompanyat d'una "auditoria". És per això que Sallent ha volgut remarcar que, tot i la necessitat de tenir més eines, no faran ús d'aquelles que no els aportin la capacitat de mantenir la traçabilitat i de disposar d'una auditoria de les actuacions concretes que es practiquen durant les intervencions. Aquest plantejament ha estat subscrit per Carles Hernández, que no s'ha aventurat a dir si Pegasus o Candiru disposen d'aquesta capacitat: "En tot cas, el que és evident és que les eines que utilitzem han de tenir un protocol clar. Les que no garanteixin traçabilitat ni auditoria no són bones eines i jo no en faria ús".

 

Els Mossos asseguren no tenir constància de si s'ha utilitzat Pegasus a l'Estat

Un dels motius de la compareixença dels quatre comandaments de Mossos era saber si tenien constància dels casos d'espionatge a més d'una seixantena de dirigents i activistes independentistes. Tots ells han coincidit que no els consta. Eduard Sallent, comissari en cap de la policia catalana, ha recordat que "la intervenció de les comunicacions sempre ha d'estar tutelada per un jutge". "Nosaltres no fem espionatge, fem investigacions i intervencions amb control judicial", ha emfatitzat. Per la seva banda, Estela ha destacat que "hi ha línies vermelles que no es poden creuar" i ha indicat que "qualsevol funcionari que faci intervencions sense autorització judicial tindrà conseqüències penals", perquè es tractaria d'una vulneració de drets fonamentals, com recull l'article 18 de la Constitució. En tot cas, l'excomissari en cap sosté que veu "molt difícil" que algú pugui utilitzar Pegasus pel seu compte.

Sobre el Catalangate, Sallent ha exposat que els Mossos han rebut cinc denúncies de persones que "afirmen que el seu telèfon mòbil ha estat infectat". El cap de la comissaria general d'Investigació Criminal, Ramón Chacón, ha afegit que ja es veurà si aquestes s'han produït i si s'han fet "sota control judicial". Si es corroborés que s'han efectuat i que s'han realitzat sense la corresponent autorització d'un jutge, ho posarien en coneixement de la justícia. D'altra banda, tots quatre han afirmat que ningú els ha ofert contractar Pegasus ni Candiru.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!