Noms, cognoms, DNI i correu electrònic, aquesta és la informació que tindrien els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola de totes les persones que eren socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) l'any 2017. En total estarien afectats els 53.000 socis que tenia l'entitat l'octubre d'aquell any. Segons publica digital ElMón, els Mossos es van fer primer amb aquesta informació, la qual després va arribar 

La versió dels Mossos d'Esquadra sobre com es van fer amb aquestes dades relata un episodi peculiar: un possible informador de la policia catalana va intentar vendre aquesta informació. Davant la negativa dels agents, va tractar d'empassar-se una targeta de memòria que contenia aquestes dades. Els Mossos haurien impedit que això passés i així es van fer amb les dades personals dels socis de l'ANC. 

La policia espanyola i les dades dels socis de l'ANC

Pel que fa a com aconsegueixen aquestes dades la Policia Nacional, és més complicat. Segons es recull al sumari del cas en mans del Tribunal Europeu de Drets Humans que investiga aquest espionatge, tot plegat es va trobar entre la documentació requisada als Mossos d'Esquadra a la incineradora de Sant Adrià de Besòs el 26 d'octubre del 2017. Els agents que es van fer amb aquestes dades actuaven sota les ordres del comissari José Manuel Quintela. 

Entre la molta informació que es va confiscar aquell dia, aquesta base de dades de l'ANC es trobaria a la "caixa número 3". Dins d'aquesta caixa la policia en una carpeta amb el nom d'"Adreces" hi havia un "Excel amb un llistat de 53.000 socis amb nom complet, correu electrònic i DNI de l’Assemblea Nacional Catalana". Per la seva banda, l'Assemblea Nacional de Catalunya encara no s'ha pronunciat sobre els fets. 

En aquesta mateixa carpeta també s'hauria trobat la "instrucció" de la a Comissaria General dels Mossos d’Esquadra, "per unificar les ordres de mobilitzacions i videovigilància policial, així com per desenvolupar de manera sintètica i clara l’actuació de la Comissaria General d’Informació en aquests àmbits". A més, en la documentació dels Mossos també van confiscar un informe del 2012 que advertia de la deriva independentista de Convergència Democràtica de Catalunya. És a dir, les dades dels socis de l'ANC es van trobar submergida amb tota mena d'informació dels Mossos. 

El nou embat de l'ANC 

El passat 1 d'abril, el Secretariat Nacional de l'Assemblea ha votat aquest dissabte en ple extraordinari les línies generals del nou full de ruta. L’entitat constata un "canvi de cicle" després d’una etapa de "desmobilització", i vol impulsar un nou "embat independentista" contra l'Estat. Les bases de l'entitat poder votar aquesta proposta de full de ruta fins al 23 de maig. El contingut sencer es farà públic a l’acte polític del 18 de juny.