Amb l'acció de tres dies de Tsunami Democràtic finalitzada, un nou grup independentista —format per diversos CDR de Girona—, anomenat Segona Onada, va avisar de noves accions. La seva intenció era tallar les vies de l'AVE al terme municipal de Bàscara, a l'Alt Empordà.

La intenció era perllongar les accions que s'havien fet des de dilluns i aturar la circulació de trens d'alta velocitat durant tota la nit i allargar el tall fins que s'hagués forçat una intervenció policial. L'acció estava preparada, però els Mossos la van aturar pocs segons abans de l'inici, segons ha pogut saber El Nacional.

Un important operatiu policial dels Mossos d'Esquadra, amb agents d'Informació i unitats d'ordre públic, van ocupar literalment el municipi de Bàscara i van blindar l'accés a les vies de l'AVE. Furgonetes de l'ARRO i de la BRIMO —les dues unitats antiavalots— i unitats de seguretat ciutadana van fer controls de pas per identificar tots els activistes que volien tallar les vies de l'AVE. Amb aquesta acció van dissuadir Segona Onada d'assaltar les vies.

El cotxe de la filla del president Torra

Entre els cotxes que els Mossos d'Esquadra van identificar en aquest municipi de l'Alt Empordà hi ha un Chevrolet Captiva de color negre, segons ha pogut saber El Nacional.

El cotxe no va poder ser aturat per les patrulles dels Mossos, però els agents van poder passar la matrícula per l'emissora. La placa del vehicle va fer saltar una sorpresa: el cotxe està a nom d'una de les filles del president Torra, Carola Torra Miró.

Com que no van poder aturar el vehicle, els Mossos no saben qui el conduïa i quins eren els ocupants del cotxe, però tenen clar que el vehicle era a la reunió que es va fer per preparar el tall de les vies de l'AVE.

Aquesta informació va ser traslladada pels Mossos que van participar en l'operatiu a la sala de coordinació, on també participen comandaments de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola.

Un equip de so

Els Mossos d'Esquadra en el marc d'aquest operatiu per frustrar l'ocupació de les vies de l'AVE van identificar diverses persones i també van confiscar material que els CDR volien fer servir per allargar el tall. Els van enxampar a l'hipòdrom d'aquest municipi, a tocar de les vies de l'alta velocitat.

La policia també va retenir un equip de so, que ara els seus propietaris hauran de recuperar a la comissaria presentant la factura de compra.

Tall de vies frustrat

Amb l'operació policial i l'ocupació de Bàscara es va evitar que els activistes entressin a les vies de l'AVE. Amb tot, però, la circulació va estar interrompuda durant més d'una hora. Adif ho va ordenar després de rebre informació per part dels Mossos del possible tall. Quan es va comprovar que la policia ho havia pogut evitar, la gestora de la infraestructura va reobrir el trànsit.