Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han escorcollat les oficines de la constructora Benito Arnó e Hijos,  que té a Lleida i Barcelona, en el marc de la investigació del cas de les ambulàncies, segons ha avançat ElMundo i ha confirmat ElNacional.cat aquest dimecres. El director general d’aquesta constructora, Joan Albert Arqués Fontdevila, va ser imputat pel titular del jutjat central d’instrucció 5 de l’Audiència Nacional, juntament amb set empresaris més per suposades irregularitats en la licitació, adjudicació i contractació del concurs públic de 2015 per la gestió dels serveis de transports d’ambulàncies a tota Catalunya, que va obtenir la UTE (Unió Temporal d'Empreses) Egara. Arqués va ser processat pel cas 3% de finançament il·legal de Convergència, amb una trentena de persones més, i  pendent de judici. El fiscal  anticorrupció José Grinda, que va liderar les acusacions del 3%, és qui hauria demanat aquests nous escorcolls, que es refereixen a una peça de la causa d’ambulàncies, que el magistrat Santiago Pedraz ha aprovat i  ha decretat secret de sumari, segons fonts judicials. La tesi del fiscal és que l'entramat d'empreses que hauria estat afavorit amb la concessió del transport d'ambulàncies, a canvi, hauria fet pagaments a Convergència, partit dissolt el 2016.

En el cas ambulàncies també és investigat l’empresari i exdirigent de CDC, David Madí, que va anar a declarar al jutjat l’any passat, on va descartar tota irregularitat i va assegurar que la Guàrdia Civil fa afirmacions falses sobre la seva implicació en els informes. En concret, Madí va assegurar que a l'atestat de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra “hi ha informacions falses", i va precisar que el correu electrònic que l’incrimina en aquesta causa és fals i sosté que l'autor és un suposat informàtic dels serveis d’intel·ligència infiltrat a la Generalitat. El cos de la policia catalana i la Guàrdia Civil realitzen conjuntament la investigació per encàrrec de l'Audiència Nacional, amb l'impuls del fiscal Anticorrupció.

Adjudicació sota sospita

La UTE Ambulàncies Egara va obtenir el 2015 el transport sanitari de tot Catalunya, i l’Audiència Nacional investiga si aquesta adjudicació pública, feta el 2014, es va fer de forma irregular per part de la Generalitat. El propietari d’Ambulàncies Egara, Oscar Simón, va declarar al jutge que una persona que coneixia perquè treballa a les ambulàncies basques, li va proposar entrar en un grup inversor anomenat ICAT, on hi seria Madí i altres dels investigats, com Arqués Fondevila.  Sosté que li van fer una opció de compravenda d’accions el 2012, però que al final no la va fer perquè no tenia bones relacions amb Madí, i no el convencia l’oferta.

Per ara, no ha transcendit més detalls dels escorcolls que agents dels Mossos i de la Guàrdia Civil realitzen aquest dimecres a les oficines que la constructora té a Lleida i Barcelona i quina és la informació que se cerca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!