Els Mossos d’Esquadra han denunciat un avi de 85 anys a qui acusen d’haver pegat un cop de bastó a un agent de la Brigada Mòbil (Brimo) durant les protestes contra la cimera hispanofrancesa, segons ha confirmat aquest dijous Eduardo Cáliz, advocat del manifestant, a ElNacional.cat. El cas l'ha fet públic el col·lectiu independentista Desobediència Civil de Catalunya a través de Twitter.

Cáliz ha explicat que l’home va anar a declarar dimecres a una comissaria dels Mossos d’Esquadra i que la policia ha fet ja l’atestat, però fins que la denúncia no arribi als jutjats, la defensa no té accés a la documentació. L’home podria acabar investigat per tres presumptes delictes: desordres públics, desobediència i atemptat contra l’autoritat. Aquest darrer punt es justificaria perquè els Mossos assenyalen l’home per presumptament haver donat un cop de bastó a un agent antidisturbis.

El col·lectiu que dona suport a l'avi tem que “possiblement serà encausat penalment”. Els activistes adjunten un vídeo del dia de la cimera on es veu la protesta que es va fer a les portes del centre comercial El Corte Inglés a la plaça de Catalunya i on van passar els fets que han originat la denúncia. El col·lectiu identifica l’home de 85 anys com un dels manifestants que es va asseure “davant del cordó policial”. “Les imatges parlen per si soles”, apunten.

Activistes denuncien "un muntatge policial"

El grup que dona suport a l’avi denuncia que les acusacions formen part d’un “muntatge policial” que té per objectiu “desmobilitzar l’independentisme” i pronostica que “pot acabar amb un ciutadà innocent entre reixes”. Així mateix, Desobediència Civil de Catalunya denuncia que “la impunitat dels Mossos amb la complicitat del Govern deixa els ciutadans en una indefensió extrema”. El col·lectiu dirigeix greus acusacions contra les autoritats: “Sou una màfia i no ens representeu, no ens aturareu ni deixarem cap company pel camí”. Fonts dels Mossos consultades no han facilitat de moment la seva versió dels fets. L’advocat de l’acusat diu que l'avi “està bastant indignat” i que nega els fets, tenint en compte que les seves condicions físiques li impedirien enfrontar-se a un agent de dimensions físiques superiors.

La cimera hispanofrancesa, que va reunir a Barcelona el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del francès, Emmanuel Macron, es va celebrar el 19 de gener passat. La presència dels mandataris va aixecar el rebuig de col·lectius i entitats independentistes que van fer una protesta als peus del Museu Nacional de Catalunya (MNAC), lloc on es va celebrar. Després de la concentració, un grup va dirigir-se al centre de la ciutat per continuar amb la protesta, on el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Pessarrodona, va denunciar una agressió per part d’un mosso.