El comissari Carles Anfruns, cap de la regió policial metropolitana de Barcelona, ha promès aquest dimarts la "lleialtat més absoluta" del cos al Poder Judicial i ha assegurat que, independentment de l'òptica política, "ningú pot sembrar dubtes" sobre l'ADN dels Mossos d'Esquadra. Els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona s'han reunit al Palau de Congressos de la capital catalana per commemorar el Dia de les Esquadres després que l'any passat realitzessin l'acte a porta tancada després de la tensió pel procés independentista.

Durant el seu discurs, Anfruns ha assegurat als "membres de la Judicatura" que compten "amb la lleialtat" més absoluta dels Mossos d'Esquadra, així com també la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària. Afruns ha defensat la "credibilitat" dels Mossos i ha assegurat que "ningú pot sembrar dubtes sobre l'ADN" del cos, "independentment del color des del qual ens vulguin mirar".

De la seva banda, el subinspector Jordi Arasa, sotscap de l'àrea regional de recursos operatius, ha defensat el "mínim ús de la força" en les intervencions per "no trepitjar els drets i llibertats", i ha reconegut que a vegades no els "agraden" les tasques que han de portar a terme.

Arasa, condemnat el 2014 per copejar l'exdiputat de la CUP David Fernàndez durant les mobilitzacions del 15M que volien evitar el desallotjament de Plaça Catalunya, ha assegurat que la policia que "volen" no és la que desnona o usa el "bastó", encara que aquestes tasques siguin "les que han de fer".

"Hi ha moltes manifestacions en les que, per garantir la seguretat, hem d'impedir la lliure circulació de les persones, usar el bastó de defensa o detenir a joves a qui ningú no els ha explicat que llançar pedres contra la policia és un delicte. Quan veiem aquestes imatges, no és la policia que volem, tampoc no és el que ens agrada, però és el que hem de fer", ha dit. El subinspector també ha assenyalat les reduccions de plantilla que ha patit el cos els últims anys i ha opinat que els recursos disponibles per invertir en ordre públic "no són suficients".

L'acte ha estat presidit pel comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, després que l'alcaldessa Ada Colau hagués de cancel·lar la seva presència per una "contingència d'última hora".