Imatge superior: Moscardó (centre) visita les ruïnes de l'Alcàsser de Toledo en companyia del nazi Himmler / Wikipèdia

 

A roda de la resolució del Tribunal Suprem d'autoritzar l'exhumació i trasllat de les restes del dictador feixista Francisco Franco fora del Valle de los Caídos, comencen a agafar força altres peticions d'exhumació de les restes d'altres colpistes que van sumir Espanya en una Guerra Civil a què va seguir una dictadura de gairebé quaranta anys.

En aquest context, el coordinador regional d'Esquerra Unida a Castella-la Manxa, Juan Ramón Crespo, ha incidit en la petició que es procedeixi a traslladar les restes mortals on "encara hi ha colpistes enterrats en edificis públics i es manté la seva exaltació", posant com a exemple el que passa a la cripta de l'Alcàsser de Toledo, on hi ha les restes del general José Moscardó i l'exgeneral Jaime Milans del Bosch.

La formació d'esquerres recorda que "s'està treballant entorn de la simbologia exposada públicament, així com dels privilegis de què continuen gaudint els colpistes gràcies als recursos públics 44 anys després del final de la dictadura franquista".

Moscardó, considerat "heroi" de l'Alcàsser

El general José Moscardó Ituarte (1878-1956) va ser exaltat com a heroi per la defensa de l'Alcàsser de Toledo, punt avançat de l'exèrcit colpista en aquesta ciutat davant dels atacs de les forces republicanes per alliberar el bastió.

Durant la dictadura va ser cap de la casa militar de Franco, delegat nacional d'Esports i president del Comitè Olímpic Espanyol i va ostentar el títol de comte de l'Alcàsser de Toledo. Quan va morir va ser enterrat a la cripta de l'Alcàsser, on hi ha les restes d'alguns dels defensors feixistes de l'esmentat edifici.

Milans del Bosch, colpista del 23-F

Al seu torn, l'exgeneral Jaime Milans del Bosch (1915-1997) va ser un dels artífexs del Cop d'Estat perpetrat per unitats de l'Exèrcit de Terra i la Guàrdia Civil el 23 de febrer de 1981. En concret va manar treure els tancs als carrers de València. Va ser sentenciat a 30 anys de presó i expulsat de l'Exèrcit.

Quan va morir va ser enterrat també a la mateixa cripta que Moscardó per haver participat, amb poc més de vint anys, en la defensa de l'Alcàsser de Toledo.