La mort de dos guàrdies civils aquest divendres, envestits per una narcollanxa a Cadis, ha posat en peu de guerra organitzacions professionals contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. De fet, l’Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) ha demanat el cap del ministre. Segons aquesta associació, la dimissió del responsable de les forces de seguretat és necessària per “l’abandonament i la pèssima gestió” de la seguretat ciutadana al camp de Gibraltar. Marlaska tenia previst traslladar-se a Barbate aquest dissabte.

L’incident d’aquest divendres, que va acabar amb dos agents morts i dos més ferits -un de greu i l’altre lleu- ha generat molt de malestar en el gremi. L’AUGC, segons informa l’agència Europa Press, ha lamentat la mort dels agents i ha assegurat que el dispositiu de Barbate deixa molts “dubtes quant a les seves garanties i la mateixa seguretat dels efectius que el van portar a terme”. És per això que l’AUGC ha avançat que es personarà com a acusació popular en el procediment judicial de Barbate, “per conèixer qui va donar l’odre de portar a terme aquestes operacions amb aquests mitjans i quines mesures es van prendre”.

L'alcalde d'Algesires, Jose Ignacio Landaluce, ha convocat per aquest dissabte a les 12.00 hores a les portes del Consistori un minut de silenci per la mort dels agents, un dels quals residia a Algesires.

L’advertiment de la fiscal antidroga de Cadis

La fiscal antidroga de Cadis, Ana Villagómez, ha denunciat que les narcollanxes "campen a gust" als molls de la província de Cadis i ha denunciat la falta de mitjans. Segons ha explicat, els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat "es juguen la vida cada dia a aquesta província". "És una situació molt alarmant (...) Això s'està desbordant. Hi ha la província plena de narcollanxes que s'usen no només per al tràfic de drogues, sinó per al tràfic d'immigrants", ha denunciat.

Dos guàrdies civils del Grup d’Acció Ràpida

Dos guàrdies civils han mort aquest divendres després que una narcollanxa hagi envestit la seva embarcació al Port de Barbate, a la província de Cadis, segons han confirmat fonts de l'Institut Armat. En total hi havia sis agents a l'embarcació, dels quals dos més han resultat ferits, i un d'ells de gravetat. Els guàrdies civils morts pertanyien al Grup d'Acció Ràpida (GAR) i al Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS).

La Guàrdia Civil sabia almenys des de la passada nit de dijous que diverses narcollanxes estaven al port de l'Albufera de Barbate, refugiant-se del temporal d'aquests dies. Aquest divendres, la Guàrdia Civil ha iniciat un dispositiu per interceptar-les que s'ha convertit en una persecució mortal.

En un vídeo compartit a les xarxes socials es veu com fins a quatre narcollanxes naveguen a tota velocitat esquivant l'embarcació de la Guàrdia Civil, que intenta aturar-les sense èxit. Finalment, una de les narcollanxes ha acabat envestint i passant per sobre de la patrullera, i així ha provocat la mort dels agents.