El secretari general de la Crida, Toni Morral, ha avisat el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "no ho posa fàcil" per la seva investidura en no adreçar-se a Junts per Catalunya: "És de jutjat de guàrdia", ha lamentat en una entrevista a l'ACN, on recrimina al líder del PSOE no haver-se reunit amb la formació independentista.

Morral també considera que Catalunya està encapçalant el model de "l'Europa dels ciutadans i dels pobles" vers "l'Europa dels estats", en "crisi". El dirigent de la Crida assegura que els anhels de llibertat del poble català lideren aquest "repte" de l'Europa social, en part gràcies al paper del president Carles Puigdemont, qui està fent una feina "importantíssima", segons defensa. Morral considera que el president a l'exili s'ha convertit en un "líder europeu".

Morral insisteix que és Sánchez qui vol ser investit i que, per tant, hauria d'adreçar-se a totes les formacions amb representació al Congrés per explicar les seves propostes, com a candidat a presidir la Moncloa. En aquesta línia critica que el líder socialista hagi ignorat JxCat, una actitud que complica que el grup independentista que encapçalen Jordi Sànchez -empresonat a Lledoners i suspès per la Mesa de la cambra- i Laura Borràs contempli l'abstenció.

Encara sobre la investidura, Morral no creu que un vot diferenciat entre ERC i JxCat comporti cap passa enrere, perquè els partits tenen les seves pròpies lògiques i estratègies. De fet, el diputat parlamentari de JxCat defensa que encara que els grups de Borràs i Gabriel Rufián no coincideixin en el sentit del vot sí que faran "la mateixa crítica".

"Estic completament segur que, en el fons, l'opinió que tenen respecte Sánchez sobre la relació amb el conflicte de Catalunya és bastant igual", ha conclòs. Republicans i JxCat acabaran de definir-se un cop Unidas Podemos concreti què votarà dimarts al Congrés.

L'Europa social

En un altre àmbit, Morral defensa el model social europeu com a "alternativa" a l'Europa dels estats, un àmbit que considera que està en "crisi". El secretari general de la Crida assevera que els anhels de llibertat de Catalunya lideren el repte d'aquesta Europa dels pobles i els ciutadans, i en dona gran part de l'èxit a Puigdemont: "Sort n'hem tingut que estigui a Europa fent aquesta feina".

Morral argumenta que els estats estan obligats a complir els seus propis reglaments, així com les regles del joc jurídic i que, per tant, l'independentisme té aquí un espai "important" per a reivindicar-se: "Hi ha una batalla a fer". Tot i això, el diputat remarca que el conflicte de Catalunya no és tant de l'independentisme sinó de la democràcia, la llibertat i els Drets Humans. Així doncs, Morral defensa que aquest conflicte també impacta a l'Europa social, que ja el comença a veure com a "propi", tal com assegura.