Les eleccions andaluses s'apropen i res sembla que pugui aturar a l'actual president de la Junta, el popular Juanma Moreno. Poques hores després de rebre els bons auguris de l'enquesta flash del CIS, on es preveia una còmoda victòria del Partit Popular, Moreno s'ha plantat en el segon debat electoral d'aquests comicis. L'escenari l'ha posat Canal Sur, i els principals candidats han acudit per rascar els darrers vots, que per alguns poden marcar una gran diferència. La majoria dels candidats han centrat el seu temps a atacar les polítiques de Moreno, però aquest se n'ha sortit, malgrat que aquest segon debat ha estat més tens i bel·ligerant per tots els candidats que no pas el primer. 

Els temes que s'han tractat en el debat no han distat tant del primer, però en aquesta recta final els candidats han jugat totes les seves cartes. Les esquerres han denunciat la gestió del PP, els populars i Ciutadans han defensat la seva tasca i Vox s'ha centrat a tensar i no presentar cap proposta per als andalusos. Tothom en la seva línia, tanmateix, hi ha hagut un tema clau que encara no s'ha definit: la victòria del PP anirà acompanyada del suport Vox? 

Per la seva banda, Moreno no s'ha mullat sobre la seva futura relació amb l'extrema dreta. En canvi, Macarena Olona, la candidata de Vox, ha anat a pressionar per rebre una resposta del candidat popular. Olona va obrir i va tancar el debat instant Moreno a posicionar-se, encara que el president no ha respost a aquest envit i ha assegurat que vol un govern en solitari, en una "aliança amb els andalusos" i ha exposat la "incoherència" de Vox de voler entrar en una institució "en què no creu".

Els candidats d'esquerres han quedat de nou en segon pla. Com succeeix amb les enquestes, els partits de l'esquerra andalusa no es presenten com grans opcions amb possibilitats de guanyar, de manera que la intervenció dels seus candidats ha empal·lidit. L'única excepció seria la del socialista Juan Espadas, que ha mantingut un estira-i-arronsa directe amb Moreno, el qual lluita perquè la desfeta del PSOE sigui el més lleu possible. 

El PP es presenta segur als 19-J

Pocs sondejos han mantingut posicions més unànimes sobre els resultats d'uns comicis com els que s'estan fent per a les eleccions andaluses del pròxim diumenge. El darrer ha estat l'enquesta flash del CIS que presentar una victòria del PP amb molt marge. Els populars se situarien molt per davant del partit socialista, el qual fins ara centrava el nombre més gran de vots. No només poden millorar els seus resultats anteriors, sinó que en el millor dels escenaris la seva dependència en altres formacions com Vox seria molt reduïda. Segons el CIS, el PP andalús aspira a recollir entre el 35,4 i el 38,4% dels vots, millorant el que el darrer CIS li augurava, un 35%, i els seus resultats de l'any 2018, on va concentrar el 20% del total de vots. Tanmateix, el més destacat que superaria al PSOE andalús per deu punts, ja que aquest aspira a reunir entre el 23,8 i 26,6% dels vots. 

Infografia: Maria López Moya