Comença el curs, el moment habitual en què els polítics sovintegen les imatges amb nens i joves tornant a les aules. I no només imatges, també entrevistes. Dilluns va ser el president andalús, Juanma Moreno Bonilla, qui es va deixar entrevistar per dos alumnes d'un col·legi de Jaen, i en la piulada en què ell mateix es va encarregar de difondre l'entrevista admetia, amb certa condescendència, que no havia estat fàcil l'interrogatori. La veritat és, però, que el president andalús no era conscient de fins a quin punt les innocents preguntes dels dos nens li complicarien la vida. Aquest dijous ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui s'ha sotmès a les preguntes d'un grup de joves "escollits per entitats amb les quals el president s'ha reunit durant el seu mandat". Es tracta d'un nou format d'entrevistes que ha creat el Govern sota el títol Pregunta al president.

L'entrevista de Moreno Bonilla va ser, aparentment, més improvisada, atès que en la ja habitual visita el primer dia de classe el president andalús va acceptar plantar-se davant de dos nens del col·legi Cándido Nogales de Jaén que li van demanar per qüestions tan simples com les dues carreres que havia deixat plantades. Va ser aquest el punt en què les respostes de Moreno van deixar-lo en evidència i fins i tot han posat en qüestió la veracitat del currículum oficial del responsable de l'executiu andalús.

Les reaccions a les paraules del president de la Junta s'han multiplicat des de dilluns.

Més plàcida va resultar l'entrevista d'Aragonès. Va ser enregistrada prèviament i pensada per difondre-la a través de les xarxes socials. Els protagonistes eren deu joves escollits entre les entitats amb les quals el president s'ha reunit al llarg d'aquest mandat i la portaveu, Patrícia Plaja, va actuar com a moderadora.

Es tracta d'un model d'entrevista que Aragonès vol implantar en forma de programa titulat Pregunta al president i es farà de manera trimestral. Segons la nota de Govern, les entrevistes se centraran en temes concrets o persones específiques i intervindran "persones anònimes" escollides per les entitats que esculli el Govern. Presidència assegura que està inspirat en formats que va protagonitzar a Alemanya la cancellera Angela Merkel o, actualment, Olaf Scholz, tot i que a les xarxes no va faltar qui comparava la iniciativa amb l'Aló presidente que va popularitzar Hugo Chávez.