L'últim president de l'URSS i pare de la perestroika, Mikhaïl Gorbatxov, ha mort avui a Moscou a l'edat de 91 anys. "Aquesta tarda després d'una llarga i greu malaltia ha mort Mikhaïl Gorbatxov", van dir fonts de l'Hospital Clínic Central a l'agència RIA Nóvosti. Gorbatxov va renunciar el desembre de 1991, després que onze de les antigues repúbliques soviètiques creessin la Comunitat d'Estats Independents (CEI), desmantellant ‘de facto’ l'URSS. L'exdirigent soviètic, ocasionalment actiu en la seva vida pública, va rebre el Premi Nobel de la Pau en 1990 pels canvis en les relacions entre l'URSS i el bloc occidental, encapçalat pels Estats Units, en les últimes etapes de la Guerra Freda. El desembre de 2021, en el 30 aniversari de la dissolució de l'imperi soviètic, Gorbatxov va assenyalar que si s'hagués reformat a temps, la Unió Soviètica podria haver sobreviscut com una unió d'estats sobirans, però ja era massa tard. 

L'actual president rus, Vladímir Putin, l'ha reconegut com un dels estadistes més importants de la història en l'àmbit mundial, tot i que en els últims anys mantenia un discret segon pla polític. No consta cap pronunciament oficial sobre l'actual conflicte bèl·lic a Ucraïna de l'últim president soviètic. Gorbatxov va insistir el març de 2021, en complir 90 anys, en el seu defensa de la Perestroika, la política reformista que va obrir les portes del que avui és Rússia, i el desmantellament de l'URSS, continua sent el seu gran llegat polític. Considera aquesta iniciativa el seu major assoliment polític. "Estic completament convençut que era necessària i que ens vam moure en la direcció correcta", va dir llavors en una entrevista a l'agència TASS, en recordar una etapa en la qual "el poble va guanyar llibertat" i es va posar fi a "un sistema totalitari".

El projecte de Gorbatxov

La perestroika va ser una reforma per a liberalitzar l'economia duta a terme en els últims anys de la Unió Soviètica. Gorbatxov va posar en marxa un ambiciós pla de polítiques aperturistes per a potenciar el desenvolupament econòmic del país i la seva democratització a l'estil occidental. A més de la reconstrucció, emmarcada en les polítiques d'acceleració, el president soviètic va implantar l'oberturisme, dedicada a reformes polítiques.

Amb la perestroika, Gorbatxov va guanyar simpaties dins i fora del país. Tanmateix, el líder soviètic havia posat en marxa aquestes mesures enmig de dures pressions; d'intel·lectuals, polítics i sectors més occidentalistes que exigien una transformació més radical cap al sistema capitalista i eleccions lliures, i els comunistes que veien que aquestes reformes serien la fi del poder absolut. A més, tampoc van ser ben acollides pel KGB i amplis grups socials defensors del sistema socialista. Per a formar una opinió pública favorable a la perestroika, el Kremlin va llançar una campanya mediàtica. L'objectiu era donar veu a persones hostils cap al Partit, i així la premsa i la televisió van començar a incloure postures contràries al projecte socialista.