Lluís, la Generalitat som tu i jo”. És una frase de 1980 pronunciada per Jordi Pujol i dirigida a Lluís Prenafeta quan tots dos entraven a Palau després d’unes eleccions que Convergència i Unió guanyava per sorpresa. Lluís Prenafeta i Garrusta (Ivars d'Urgell, 1939), que fou mà dreta del president català durant una dècada decisiva per al desplegament de l'autogovern català, ha mort aquest dimarts a l’edat de 86 anys. Ara fa 45 anys, tot estava per fer: Pujol havia rebut l’encàrrec dels catalans de governar i dissenyar l’estructura autonòmica de Catalunya. Per fer-ho, va col·locar Prenafeta al seu costat nomenant-lo secretari general de la Presidència. Dels 23 anys de govern del president català més longeu, va ocupar aquest càrrec durant la primera dècada: del 1980 al 1990. 

La històrica frase de Pujol a Prenafeta —que apareix al llibre El virrei de José Antich— resumeix perfectament aquell moment: Catalunya havia recuperat la seva principal institució, però calia donar-li forma. Prenafeta, cervell i arquitecte de la Generalitat autonòmica, és un dels màxims responsables de l’existència de TV3 i Catalunya Ràdio. També ho és de la projecció internacional que va tenir Jordi Pujol, un president català que va arribar a reunir-se amb el seu homòleg nord-americà, George Bush pare. També va col·laborar en campanyes electorals d’eleccions autonòmiques, generals i municipals de Convergència i Unió, i va acabar formant part del Consell Nacional del partit. Independentista des de sempre, va ser la persona que controlava la rebotiga del Govern que va impulsar la immersió lingüística i que va atorgar a Catalunya una policia pròpia amb la recuperació dels Mossos d’Esquadra.

Lluís Prenafeta estava casat amb Lluïsa Mas i era pare dels tres fills del matrimoni, Marc, Natàlia i Jordi. Va créixer al barri barceloní de Sants i es va dedicar a l'empresa des dels anys seixanta. La seva activitat li va permetre viatjar per mig món, establint contactes que després aprofitaria en la seva tasca política al costat de Pujol. Prenafeta va tornar al món empresarial després de la seva etapa a la Generalitat i va impulsar la creació del diari El Observador, un mitjà de comunicació d'orientació pujolista i en castellà que no va prosperar. També va donar vida a la Fundació Catalunya Oberta, un think tank catalanista i liberal que va estar en funcionament entre el 2001 i el 2017.

Pujol Prenafeta Ferrusola viatge Japó  EFE
Imatge d'arxiu de Marta Ferrusola, el president Jordi Pujol i Lluís Prenafeta de viatge oficial al Japó / Foto: EFE

Escuder lleial de Jordi Pujol fins al final

Prenafeta ha continuat fins al dia d'avui sent, d’alguna manera, l’escuder de Pujol. Militant de Convergència des de primera hora, el 2023 va assegurar que “posaria les dues mans al foc” per l’expresident de la Generalitat davant les acusacions de corrupció; però no faria el mateix amb el fill gran, Jordi Pujol Ferrussola: “Només hi posaria un dit”. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Prenafeta va opinar que l’expresident es va "equivocar" en fer la confessió de la deixa. "El devien pressionar", va assegurar, a banda d’opinar que la gent sí que va acceptar l'explicació, mentre que els mitjans, no.

Amb tot, va voler remarcar que la deixa de l'avi Florenci anava dirigida cap al júnior i cap a l’esposa del president, Marta Ferrussola. A més, també va acusar l'Audiència Nacional de dilatar la investigació contra el president per "no mullar-se". "Estan dilatant el tancament del sumari per veure si es mor i així no s’han de mullar", va assegurar. Així mateix, també va carregar contra els dirigents de Convergència d’aquell moment, afirmant que "no van estar a l'altura" quan Pujol va fer la confessió.

Lluís Prenafeta, independentista

Preguntat per l’actual política catalana —llavors governava l’Esquerra Republicana de Pere Aragonès—, Prenafeta va advertir que "sense confrontació amb el govern espanyol o l’Estat no hi ha independència". De fet, va posar els exemples del Quebec o Escòcia, assegurant que en aquests casos no hi ha hagut cap confrontació i, per això, no hi ha hagut independència. "Sense confrontació, que no vol dir violència, no s’aconseguirà; els enemics de la independència són molt forts", va afirmar. Va assegurar que en les eleccions generals del 23J va votar Junts per Catalunya. De fet, ha manifestat que ha estat sempre un independentista, i que així l'hi havia fet saber a Pujol també als anys vuitanta.

En aquella entrevista a Catalunya Ràdio, Prenafeta va fer una crítica als actuals dirigents polítics afirmant que no saben a què s'han enfrontat. "No saben el que és Espanya; un dia el president Pujol em va dir que no havíem de posar els dits a la boca, que mosseguen; ell era l’únic que tocava amb els peus a terra", va explicar. A més, també va opinar que "quan es va parar el peix al cove, es va parar tot". En aquella entrevista, finalment, va manifestar que estava “arruïnat” i que vivia gràcies a la "pensió i ajudes dels seus fills".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!