El jutge Lluís Pasqual Estivill, de 89 anys, va morir dijous passat a l’Hospital de Barcelona, segons ha informat Crónica Global. El jurista va ser vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta de CiU i va passar a ser conegut per fer empresonar a empresaris a qui els concedia la llibertat a canvi de diners en connivència amb l’advocat Juan Piqué Vidal, segons la sentència. El juliol de 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar extinta la responsabilitat criminal de l’exmagistrat en haver complert la condemna de 9 anys de presó (gran part en tercer grau) i haver pagat la multa de quasi 2 milions d’euros. El conegut cas Estivill va passar en la primera meitat dels anys 90, quan Estivill era jutge instructor a Terrassa i posteriorment a Barcelona.

Estevill va ser condemnat en gener de 2005 a 9 anys i quatre mesos de presó, 15 anys i quatre mesos d’inhabilitació i a pagar una multa d’1,8 milions d'euros en considerar provat que juntament amb Piqué Vidal van acordar extorsionar diversos empresaris entre 1990 i 1994. El jutge va ingressar a la presó de Quatre Camins el 20 d’octubre de 2006, després que el Tribunal Suprem va ratificar la seva condemna, i el 20 de novembre de 2011, va acordar el seu llicenciament definitiu, un cop aprovada la liquidació de la pena. El judici, en una sala de jurat a l'Audiència de Barcelona, va ser dels més mediàtics dels casos de corrupció, que una dècada després es desplaçarien a Andalusia, el País Valencià i Madrid, amb casos del PSOE i el PP.

D’origen humil al CGPJ

D’ Estivill s’explica que va néixer el 1933 en una família humil de Tarragona i que va fer de pastor de cabres. Es va llicenciar en Dret a 33 anys, i va intentar fer carrera política. Va començar a exercir d’advocat en l’àmbit del dret mercantil, tot assessorant empreses, i va entrar a la judicatura no per oposicions sinó per l’anomenat quart torn, reservat a juristes reconeguts. El 1994 va ser nomenat vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a proposta de CiU, i dos anys després va demanar la seva excedència voluntària, quan ja havia presentat diverses querelles contra ell. El 2005  va ser jutjat i condemnat per prevaricació continuada, detenció il·legal i suborn. Estivill va admetre algunes de les acusacions.

El sistema ideat entre Estivill i Piqué Vidal era que el jutge investigava empresaris, els feia passar pel seu jutjat i decretava la seva presó preventiva, a la qual podien eludir a canvi de diners, acord que realitzada l’advocat Piqué Vidal, que també va ser condemnat per aquells fets a set anys de presó. Pique Vidal va ser l’advocat del president Jordi Pujol en el cas Banca Catalana.