S'ha mort el filòsof i exeurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras a 77 anys, segons han comunicat fonts familiars aquest dimarts. Terricabras va ser el líder republicà al Parlament Europeu entre el 2014 i el 2019. Actualment, era catedràtic emèrit de Filosofia a la Universitat de Girona (UdG). La seva especialitat era la filosofia contemporània i, sobretot, l'obra del filòsof Ludwig Wittgenstein.

Nascut el 1946 a Calella (el Maresme), es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona (UB), abans de doctorar-se en Filosofia i Ciències de l'Educació per la UB i per la Universitat de Münster (Alemanya). Així, va fer estades d'investigació a la Universitat de Münster, al Saint John's College de Cambridge (Anglaterra) i a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (EUA). L'any 1995 va ingressar a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

La carrera de Terricabras

Terricabras va fundar la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (que va dirigir fins a l'any 2014) i va introduir als Països Catalans el projecte Filosofia 3/18 (Philosophy for children), a més de dirigir l'actualització del Diccionario de filosofía —del filòsof barceloní Josep Ferrater Mora— i ser membre de la Societat Catalana de Filosofia. També va ser assessor de la Revista de Catalunya, president del Comitè de Seguiment de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i membre de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La majoria de les seves publicacions estan dedicades a temes de filosofia del llenguatge, lògica, teoria del coneixement i ètica. 

Políticament, va tancar la candidatura d'ERC per la demarcació de Girona com a independent a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012 i va ser el candidat republicà al Parlament Europeu del 2014. Quan fou escollit eurodiputat i president del grup de l'Aliança Lliure Europa, va deixar la direcció de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG.

Reaccions a la mort de Terricabras

Des d'ERC s'ha mostrat profundament colpits pel traspàs de Terricabras, "un home bo, d'ideals nobles, al servei sempre del país". "Amb en Josep Maria Terricabras vam parlar, somiar i treballar per un nou país i una nova Europa. Per un món millor. Se'n va un amic i el país perd un d'aquells homes que no ens podíem deixar perdre", ha manifestat el president dels republicans, Oriol Junqueras. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la seva mort "ens deixa un buit que no es pot omplir". "Amic, mestre, referent de la defensa de Catalunya, dels valors republicans i l'humanisme. Et trobarem molt a faltar", ha afegit. L'eurodiputada i candidata d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha considerat que és "una gran pèrdua per la cultura, la filosofia, el pensament...". "Però, sobretot, és una pèrdua per al país. Ens abandona una ment brillant i una gran persona", ha conclòs.

També han lamentat el traspàs des de Junts. "Quin greu haver perdut un home tan valuós i tan compromès amb Catalunya com en Josep Maria Terricabras", ha expressat el candidat a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont. El candidat al Parlament Europeu, Toni Comín, s'ha mostrat "molt commogut". "Se m'amunteguen els records d'activitats filosòfiques compartides, ja fos a Girona o a Barcelona. I sobretot em venen a la memòria, com si fos ahir, els nostres primers dies, setmanes i mesos a l'exili belga, durant els quals ell va ser una de les nostres principals pistes d'aterratge, tant des del punt de vista personal com polític. Un privilegi haver pogut seguir de prop la seva aventura intel·lectual i un honor immens haver-lo tingut de company en la lluita política. La seva intel·ligència, la seva ironia i la seva honestedat ens seguiran acompanyant", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!