L'exministra de Defensa i exdirigent del PSC Carme Chacón ha mort avui a Madrid als 46 anys d'edat, víctima d'un infart. L'exdirigent socialista tenia problemes de cor, concretament una cardiopatia congènita.

La seva família no aconseguia localitzar-la des d'ahir a la nit, i per això diversos amics han anat avui al seu domicili del carrer Viriato de Madrid a comprovar si li havia passat alguna cosa.

La policia i els bombers s’han desplaçat també a casa seva i l’han trobat morta al llit en pijama. Les primeres informacions apunten que feia unes set hores que havia mort. La defunció ha quedat certificada a dos quarts de vuit del vespre.

Chacón portava un marcapassos des que era petita i li havien desaconsellat que tingués cap fill. Tot i això, va optar per la maternitat i no en va patir aparentment cap conseqüència directa. Practicava esport habitualment. L'exdirigent del PSC explicava que tenia 35 pulsacions per minut y el cor a l'inrevés, amb un bloqueig auricular i ventricular complet.

Chacón va ser la primera dona que va encapçalar el Ministeri de Defensa espanyol. Precisament va ser mentre ocupava aquest càrrec que va néixer el seu fill.

Allau de mostres de condol

La mort de Chacón ha provocat una allau de mostres de condol. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha comparegut a la seu del partit socialista català per dirigir-se als mitjans. Iceta, visiblement afectat, ha lloat la figura de Chacón: "Recordarem la Carme sempre com a persona de conviccions, coratjosa defensant les seves idees des d'un projecte col·lectiu". Iceta ha admès que avui al partit "ens sentim més orfes, sols, tristos, però el consol que ens quedarà és tot el que ella va fer en defensa de les seves idees".

Des del Govern català, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que “és una notícia molt i molt trista” i ha mostrat el condol del Govern “a la família socialista i a aquelles persones que l’han estimat i l’estimen, i també a Esplugues de Llobregat, on va néixer i estava tan vinculada”. "És una pèrdua molt gran pel socialisme i també per la política catalana i espanyola", ha lamentat Munté.

El PDeCAT ha expressat "el seu sincer condol a la família i amics així com als seus companys del PSC i el PSOE". La coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador organitzatiu, David Bonvehí, han mostrat la seva “tristesa per aquesta pèrdua inesperada” i han volgut expressar el seu “afecte a tota la família socialista i als familiars i amics”.

En un comunicat, ERC ha mostrat el "seu condol davant la mort de l’exministra i militant socialista Carme Chacón". El portaveu republicà, Sergi Sabrià, s'ha solidaritzat amb el "dolor de la família socialista": "Aquest és un moment per mostrar respecte per una dona que va ser pionera en moltes ocasions, que va ocupar diversos càrrecs de màxim nivell en l’administració, i va donar visibilitat i normalitzar la feina de les dones en llocs de màxima responsabilitat", ha afirmat Sabrià.

Des del PP de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, també ha volgut expressar el seu condol. Ha lamentat profundament la mort de l'exministra de defensa i ha mostrat el seu reconeixement a la seva trajectòria. L'ha definit com una persona de fortes conviccions, i com una figura destacada en la política catalana i espanyola dels últims anys.

L’expresident del govern espanyol, Felipe González, ha assegurat que Cahcón "deixarà un buit", i ha elogiat la seva lluita a favor de la justícia social. "Em dol la mort de la Carme. Per ella, pel seu fill i per la seva mare. Potser no és el més comú, però és així com ho sento. Ella sabia el perquè i la seva mare també", ha afegit l'exdirigent socialista. 

Des de la Casa Reial s'ha enviat un telegrama de condolença al president de la Comissió Gestora del PSOE, Javier Fernández, en el qual destaquen el paper de Chacón en el Ministeri de Defensa. "Primera dona en la nostra història que va exercir aquesta alta responsabilitat", destaquen els reis.