Carles Vilarrubí ha mort sobtadament aquesta matinada a Barcelona als 71 anys, després d'haver estat ingressat uns dies al Centre Mèdic Teknon de Barcelona per uns problemes del cor. Empresari, home de consens i figura influent en diversos àmbits del país, Vilarrubí va tenir un paper rellevant en el món econòmic, polític, mediàtic, esportiu i gastronòmic. Natural de Barcelona, els darrers anys estava especialment vinculat a la gastronomia com a president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, càrrec que ocupava des del 2016. Al llarg de la seva trajectòria també va estar estretament relacionat amb el desenvolupament de la ràdio i la comunicació a Catalunya i amb el Futbol Club Barcelona, entitat de la qual va arribar a ser vicepresident. Va dimitir del càrrec l’1 d’octubre del 2017 en desacord amb la decisió de disputar el partit de Lliga contra Las Palmas després de la repressió policial durant la jornada del referèndum per la independència de Catalunya.
Vinculat al món empresarial i a la banca, Vilarrubí va ser una persona propera a Jordi Pujol i una figura clau en els inicis de Convergència i Unió. Aquest context el va situar en projectes institucionals destacats com la creació de Catalunya Ràdio, la direcció de l’Entitat de Jocs i Apostes de la Generalitat, la seva participació com a conseller de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió o, posteriorment, la seva incorporació a l’equip fundador de RAC1.
Al llarg de la seva carrera professional, Vilarrubí va ocupar càrrecs de responsabilitat en diferents sectors. Va ser director general de l’Entitat de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya fins al 1988 i posteriorment el primer conseller delegat de què avui és PortAventura. En l’àmbit financer, va exercir com a vicepresident a Espanya del banc d’inversió Rothschild i va presidir la corredoria d’assegurances Willis S&C. En l’àmbit de la comunicació, va fundar la seva pròpia empresa, CVC, Consejeros de Comunicación, i fins als darrers anys va continuar vinculat al sector com a conseller de Radiocat XXI, companyia propietària de RAC1, així com de Cobega, el grup empresarial familiar.
Una trajectòria vinculada al Barça
El seu vincle amb el Barça va ser constant al llarg de la seva vida. Gran aficionat del club, va formar part de les directives encapçalades per Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, fins a ocupar la vicepresidència de l’entitat. La decisió de disputar el partit de Lliga contra Las Palmas l’1 d’octubre del 2017, que es va acabar jugant a porta tancada, va posar fi a la seva etapa a la junta directiva, que va abandonar juntament amb el directiu Jordi Monés. A més, va ser un dels impulsors de l’equip d’hoquei sobre gel del Barça, disciplina que havia descobert als anys setanta durant les seves estades a Puigcerdà i de la qual va arribar a ser porter. Prèviament, havia jugat a hoquei sobre herba a l’Atlètic de Terrassa.
La defensa de la cuina catalana
Al capdavant de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Vilarrubí va ser clau per fer créixer els Premis Nacionals de Gastronomia i per ampliar l’activitat de l’entitat amb la incorporació de nous membres. Durant el seu mandat, va defensar de manera activa la cuina catalana, va denunciar la manca de reconeixement i visibilitat del sector i va encoratjar el consum de productes i tradicions sovint poc valorades, com la cuina de caça, amb la voluntat de reforçar el paper de l’Acadèmia com a espai de debat i divulgació del patrimoni culinari del país.
Creu de Sant Jordi
En l’àmbit personal, estava casat amb Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, amb qui tenia tres fills. Va presidir el hòlding CVC Grupo Consejeros i la corredoria d’assegurances Willis S&C. El 2015 va rebre la Creu de Sant Jordi pel seu paper en moments clau del país, en què sempre va procurar actuar com a element d’enllaç amb un esperit constructiu.
