Els eurodiputats independentistes estan aconseguint fer sortir el cas català al ple del Parlament Europeu amb especial intensitat aquesta setmana. Si dilluns el debat de l'informe sobre l'ampliació de l'euroordre va provocar retrets de diferents eurodiputades contra l'intent de l'estat espanyol d'utilitzar la reforma d'aquest mecanisme en interès propi, avui ha estat l'eurodiputada Dolors Montserrat qui s'ha encarat a Carles Puigdemont davant del ple i en presència del primer ministre portuguès, António Costa, i de la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen.

 

Ha estat durant el debat en què s'ha presentat el programa de la presidència portuguesa. Després de fer repàs dels reptes més urgents que ha d'afrontar la presidència portuguesa, Puigdemont ha advertit a Costa que la pandèmia no pot fer oblidar la situació dels drets i llibertats en alguns països de la UE, com Espanya, "que té presos polítics i usa la repressió contra els dissidents polítics".

En aquest punt ha reclamat al primer ministre portuguès que la pandèmia no faci invisible els drets humans i els drets fonamentals i ha alertat que sense llibertat no es pot combatre contra "el virus del criptofeixisme".

Montserrat: "Vostè és un fugat"

Tot seguit era el torn de la popular Dolors Montserrat, que tan bon punt ha pres la paraula s'ha encarat a Puigdemont. "Senyor Puigdemont, no vingui a explicar mentides. Vostè és un fugat de la justícia, un enemic de la democràcia i de l'estat de dret", li ha retret. L'eurodiputada popular s'ha declarat "convençudíssima que la presidència portuguesa defensarà amb vehemència l'estat de dret i la democràcia".

A partir d'aquí, Montserrat ha consumit el temps de què disposava i, en acabar, Junts ha intentat demanar la paraula per respondre-li. Això no obstant, Puigdemont no ha aconseguit torn perquè arran de la pandèmia s'ha retirat aquesta possibilitat.

Crida de Solé a Costa

Prèviament, també l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha cridat l'atenció de Costa sobre l'existència de presos polítics i exiliats a l'estat espanyol per haver impulsat el referèndum de l'1-O, i ha advertit que es tracta d'una situació "insostenible" que contradiu els valors de la UE. Solé ha demanat al primer ministre portuguès, com a titular de la presidència del Consell, a instar l'estat espanyol a avançar durant aquest semestre en el diàleg amb el Govern català i en una solució per als líders independentistes que hauria de passar per l'amnistia.

 

A la imatge principal, Dolors Montserrat en un moment de la seva intervenció