El monestir de Montserrat ha dedicat la seva homilia d'aquest diumenge al "bon restabliment del Govern català i per la llibertat de tots els consellers elegits democràticament", així com perquè "cap govern no maltracti la dignitat de les persones i respecti sempre els seus drets".

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ja havia dedicat al novembre la seva homilia d'un diumenge als presos i demanava als fidels que "no us confongueu sobre aquesta qüestió, els cristians ens guiem pel que és just i l'empresonament dels líders catalans no ho és".

Malgrat que aquesta no és la primera vegada que l'Església prega per alguna qüestió política (democràtica o no) —de fet al novembre una església valenciana va pregar per Franco i Primo de Rivera—, això no ha agradat gens a les entitats unionistes com Somatemps o el blog Germinans Germinabit vinculat a Ok Diario i Libertad Digital, que han titllat la pregària d'"excloent" i "inaudita". 

Asseguren que és "inaudita" perquè reclamen la restitució d'un Govern que, segons el seu punt de vista, "només va donar suport el 47%", mentre "ni menciona el 53% restant" i la defineixen com a "excloent" pel fet que "només resa fervorosament per la llibertat d'uns presos determinats".

Amb aquests arguments, justifiquen totes les seves crítiques en què sustenten que "manipulen" les homilies i, a més, "fomenten la divisió sense ruboritzar-se ni el més mínim".

La posició de l'església

Ja al setembre, els bisbes espanyols van optar per posicionar-se sobre el referèndum de l'1-O per demanar un "diàleg honest i generós" i, fins i tot, la Conferència Episcopal espanyola va mostrar la seva "gran preocupació" per la "greu situació" que consideren que travessa Catalunya. Precisament per això, van demanar que s'evités la confrontació per evitar arribar a situacions "irreversibles".

Mentrestant, el novembre, l'església de la localitat valenciana de Polinyà de Xúquer va celebrar una missa dedicada a la memòria del dictador Francisco Franco i de José Antonio Primo de Ribera per commemorar els 42 anys de la mort del primer.

Pocs dies més tard d'aquesta missa, un grup de més de 200 cristians de Tarragona posava damunt la taula que, malgrat "l'Església no pot defensar l’independentisme, però tampoc l’aplicació de l’article 155 com ha fet el president de la Conferència Episcopal Espanyola", a Catalunya "estem patint una sèrie d’injustícies que hem de denunciar" defensant el dret a desobeir".