El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha perdut l'impost de begudes ensucrades que fa uns mesos va treure al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per augmentar la recaptació a Espanya. La negociació entre el Partit Popular i Ciutadans per als pressupostos generals de l'Estat ha tingut com a resultat l'exigència de la formació taronja que no es puguin pujar impostos per al 2017. Entre ells, hi ha aquest per augmentar en 200 milions d'euros les arques de l'Estat, que es justificava també dins dels estàndars de salut, però suposava un cop a Catalunya.

Així ho han assegurat fonts de la formació taronja a un grup de periodistes, el mateix dia que el president de CsAlbert Rivera, anunciava el pacte en matèria de comptes públics a què han arribat tots dos. L'entesa garantirà al president espanyol Rajoy 32 'sí', necessaris ara que la negociació amb el PNB sembla encarrilada (5 vots), a canvi "d'una agenda secreta" com deien fonts d'Hisenda fa uns mesos, i després que el PP votés a favor del lehendakari Íñigo Urkullu, a Euskadi. L'executiu central també ha mantingut contactes amb Nueva Canarias i Coalición Canaria a aquests efectes. El PSOE, però, es troba en una situació complicada en aquests moments, dins la carrera per a les primàries, que li impedeix d'ajudar els populars en aquesta ocasió.

Però sobre el que afecta a Catalunya, les begudes ensucrades s'erigeixen com la principal mesura del pacte. Junqueras tenia previst recaptar 31 milions d'euros amb l'impost, que ara podrà ingressar perquè la jerarquia fiscal feia que se'l quedés Montoro. Així les coses, la formació taronja fins i tot assegura que les inversions de més de 4.000 milions d'euros pressupostades pel Corredor Mediterrani també li corresponen. "És una obra a la qual li vam donar molta prioritat", diuen fonts de CsEl Nacional. Així i tot, els populars ja van manifestar fa mesos la voluntat d'executar aquesta obra, com a mesura dins "l'oferta" de Rajoy a la Generalitat, de manera que no seria mèrit del partit d'Inés Arrimadas

El PP redueix l'IVA als toros

Quant a l'IVA cultural, l'acord que Montoro durà aquest divendres al Consell de Ministres suposa una reducció del 21% al 10%, en espectacles com el teatre, els concerts, la dansa i també els toros –sobre aquest darrer esdeveniment, és el govern central qui l'ha volgut situar al rang baix, insisteixen des de l'equip de Rivera–. No passa així amb el cinema, que es manté al primer tipus, el del 21%. 

Precisament, fonts de la formació taronja revelen que el paquet impositiu és aquell en què ha estat "més difícil" d'assolir un acord i mostra d'això és que s'ha tancat en darrer minut. Per justificar la no pujada d'impostos, des del gabinet econòmic de Luis Garicano preveuen que límit de despesa sigui complert igualment a Espanya perquè la inflació creixerà al 3%, i el PIB també, com a conseqüència de l'onada de creixement econòmic. "No es vol castigar la classe mitja i treballadora", argumenten des de la seva posició política. 

Quant a la presumpta condonació del deute a les comunitats autònomes –per part de l'Estat central– que fa uns dies va sonar a la premsa de Madrid, fonts de Cs han explicat a aquest diari que Montoro creu que "hi ha flexibilitat" i "s'estudiarà" la mesura en endavant. Comenten que la negociació per al finançament de les comunitats va després que el paquet dels comptes públics generals. Però tampoc hi ha res assegurat fins al moment, ni cap promesa de Rajoy.

Finalment, no es preveuen retallades en matèria de sanitat i educació. El paquet social de Cs contempla un augment de 235 milions per a permisos de paternitat, 500 per a complement salarial jove, 258 per a aturats de llarga duració, entre d'altres, en un total de fins a més de 2.100 milions. El partit de Rivera agraeix el suport dels populars a l'hora d'assenyalar què correspon als seus acords, si bé, el PP podria haver donat el seu braç a tòrcer en matèria impositiva ara que el 'sí' socialista es perfila més lluny en l'horitzó .

Sobre això, Montoro fa mesos preveia apujar impostos per no fer retallades, cosa que li va comportar el títol irònic del ministre "socialdemòcrata".