La ministra de sanitat, Carmen Montón, ha anunciat aquest dimarts al vespre la seva dimissió per les irregularitats en el màster que va realitzar durant el curs 2010/2011 a l'Universidad Rey Juan Carlos. Montón ha defensat davant la premsa que no va cometre cap irregularitat, malgrat les informacions aparegudes a la premsa que així ho demostren, i que des del primer moment en que es va destapar el seu cas ha estat "honesta i transparent". Tot i això, ha assegurat que ha decidit dimitir per "no perjudicar el govern de Pedro Sánchez"

En una breu compareixença davant la premsa, en la que no s'han permés preguntes, Montón ha defensat la seva tasca durant els 100 dies en els que ha estat ministra de Sanitat i ha agraït tant al president Sánchez com al seu equip al capdavant del ministeri i al partit socialista. La ministra també ha defensat que va decidir fer el màster "per millorar els meus coneixements i amb molta il·lusió" i que va fer "amb esforç i determinació". Per aquest motiu, ha lamentat que s'hagi "posat en qüestió la seva feina" i ha defensat que "des del primer moment ha donat explicacions i tota la informació de la que disposa". 

"No vaig cometre cap irregularitat, i tinc la consciència molt tranquil·la", ha defensat Montón, que ha afegit que "ho seguirà defensant". 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut agrair a Montón la seva tasca al capdavant del ministeri i el seu "compromís amb la igualtat i la justícia social". "La teva decisió, valent, t'honora", ha escrit Sánchez a les xarxes socials.

Un màster "ple d'irregularitats"

Les peticions de dimissió de la ministra han anat en augment, fins i tot en les files del PSOE, durant aquest dimarts, després que eldiario.es publiqués que va obtenir un màster sobre estudis de gènere a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid "ple d'irregularitats". Segons el diari digital, la ministra no va aprovar tot el seu màster el juny del 2011 i, almenys en una assignatura, apareixia amb un no presentat quan va acabar el curs que ella afirma que havia superat. 

El digital també afirma que el 25 de novembre d'aquell any "algú va entrar en el sistema informàtic" de l'URJC i va canviar aquest "no presentat" per un "aprovat", malgrat que les actes del curs ja estaven tancades.

A més d'aquestes acusacions, aquesta tarda se n'hi ha sumat una altra. Segons La Sexta, Montón va copiar quasi la meitat del seu treball de màster d'internet. La cadena de televisió assegura que la ministra hauria copiat 19 pàgines de les 52 que el formen. Concretament, assegura que hi ha nombrosos blocs del treball que són idèntics a textos que es poden trobar a internet d'altres autors, d'articles acadèmics i de tesis doctorals.

En aparèixer les primeres informacions, la ministra va sortir ràpidament a desmentir que no hagués cursat el màster amb el treball a la mà, i es va resistir a dimitir. Finalment, però, ha acabat cedint a les pressions forçada també per les noves informacions aparegudes als mitjans de comunicació. 

Amb aquesta ja seran dues les dimissions dins el govern de Pedro Sánchez en els seus escassos tres mesos de vida. L'anterior va ser la de l'exministre de Cultura, Màxim Huerta, per haver defraudat Hisenda.