Quan el tristament famós 27 d'octubre de 2017 el Senat va avalar l'aplicació del 155 amb el suport de PP, PSOE, Cs, UPN, Foro Asturias y Coalición Canaria, l'aleshores senador José Montilla va optar per marxar i no participar de la votació. Ho va fer argumentant que el seu "compromís amb la institució que va presidir —el Govern de la Generalitat—" l'obligava a "actuar no pensant només en el seu partit —el PSC— sinó també en els que tenien dubtes sobre el 155". Així ho va raonar aleshores, i així ho ha reiterat aquest matí, "per fidelitat a les institucions", durant la seva compareixença com a testimoni a la comissió d'investigació del 155, al Parlament. L'expresident ha defensat que "s'hauria pogut evitar si tots haguessin estat capaços de temperar els seus actes".  

Al seu llibre de memòries, Mariano Rajoy afirma que s'hauria intervingut la Generalitat independentment de si Puigdemont frenava la declaració d'independència i convocava eleccions, o no. Montilla, que aquell dia va mantenir contactes tant amb el president de la Generalitat com amb el del govern espanyol, ha desmentit la versió de Rajoy. És més, l'ha atribuït a la "memòria selectiva" que acostuma a acompanyar algú que "passat el temps" decideix escriure les seves memòries. "S'escriuen per a la parròquia i es diu el que la parròquia vol escoltar". Per això ha conclòs que "el 155 s'hagués pogut evitar, al marge del que hagi pogut escriure Rajoy". És a dir, que "sense DUI no hauríem tingut 155". 

Com a prova de la seva afirmació, Montilla ha recordat que la votació del Senat va celebrar-se després que el Parlament declarés la independència. "No és casualitat", ha subratllat. L'expresident ha estat crític amb la manera de procedir de l'independentisme, però ha carregat la major part de la responsabilitat de tot el que va succeir en el paper de Rajoy i el seu govern, que no van fer més que "posar més llenya al foc". Ha assegurat que no va veure "voluntat de diàleg per part de Rajoy" i ha assenyalat que va ser una "actitud impròpia" que "el govern central desatengués els crits d'alerta". 

Montilla ha conclòs que "el 155 va ser el resultat del fracàs de la política" on "tots tenim part de responsabilitat". En aquest sentit, ha deixat clar que era "qüestionable la constitucionalitat d’alguns aspectes de la norma". AIxí mateix, s'ha adreçat als diputats presents a la sala per preguntar-los: "Estem millor avui que fa nou anys? L’autogovern és més fort? De veritat?". Ell mateix hi ha respost: "Jo crec que no". 

La setmana vinent hi haurà el plat fort de la comissió d'investigació del 155, amb la compareixença presencial de sis dels presos independentistes. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joquim Forn i Dolors Bassa sortiran de la presó per assistir a la sessió convocada per al dia 28 de febrer.