L'expresident de la Generalitat José Montilla té clar quins són els límits de la negociació de la moció de censura socialista amb l'independentisme. Després que des de JxCat s'hagi exigit parlar del dret d'autodeterminació, el que va ser cap de l'executiu català entre 2006 i 2010 ha negat aquesta possibilitat i ha citat les formacions independentistes a dialogar des de la legalitat.

"Tothom sap el marge de maniobra que pot tenir el PSOE. El tema es troba en si hi ha un Govern que estigui disposat a dialogar, que és el que no hi ha hagut durant anys", ha exposat el president Montilla en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, en la qual ha lamentat que l'independentisme no revisi els seus postulats. De fet, Montilla ha culpat la majoria independentista del bloqueig institucional pel 155, assegurant que el president Puigdemont ha volgut "forçar les coses al màxim".

Una moció "difícil"

Montilla ha assenyalat que si Ciudadanos no es mou del 'no' a la moció de censura de Pedro Sánchez serà "difícil" que tiri endavant amb el vot d'altres formacions. El president ha fet un repàs de l'aritmètica i ha recordat que faria falta el suport del PDeCAT, ERC i també del PNB, cosa complicada que prosperi, segons el socialista.

"No és fàcil que la moció tiri endavant", ha reconegut Montilla, que ha parlat d'"actors diferents amb interessos diversos" que toquen de ple amb el cas català. Malgrat això, el president es mostra esperançat i afirma que amb Pedro Sánchez a la Moncloa les relacions institucionals entre els governs espanyol i català estarien de nou "normalitzades".

A prop de la "confrontació"?

El president Montilla no només ha tingut unes paraules per a l'independentisme, sinó també per a Ciudadanos. L'ara senador socialista ha considerat que el partit d'Albert Rivera, al costat de "certs sectors de l'independentisme", estan "encoratjant actituds" com les escenes de tensió que s'han viscut en els últims dies pels símbols grocs a favor de l'alliberament dels presos polítics.

En aquest sentit, Montilla ha parlat fins i tot de la "inconsciència" de certes formacions polítiques, que des del seu punt de vista no estan apreciant la "deriva" que està agafant el cas català. L'expresident de la Generalitat ha lamentat la possibilitat que les diferències entre independentistes i unionistes, juntament amb una reactivació de l'extrema dreta, portin Catalunya a una "confrontació social".