Des d'Abu Dhabi, on es troba fugit des del passat agost, Joan Carles I ha pogut procedir a dues regularitzacions fiscals. L'última, pagant 4,4 milions d'euros defraudats. I ho ha fet sense que abans les autoritats fiscals li hagin obert cap procediment. Malgrat tot, aquest dimecres, María Jesús Montero ha tornat a negar cap mena de tracte de favor de l'Agència Tributària o el govern espanyol cap al rei emèrit. La ministra ha recordat com Hisenda comprova que les regularitzacions siguin "completes". Per tant, a posteriori, podria haver-hi "noves investigacions".
La ministra d'Hisenda s'ha hagut d'enfrontar a dues preguntes sobre aquesta qüestió. En primer lloc, la diputada d'ERC, Carolina Telechea, ha denunciat la connivència amb el rei emèrit per a facilitar aquestes dues regularitzacions. I no només això, sinó que també ha facilitat la seva fugida als Emirats Àrabs, pagant-li les despeses derivades de la seva estada a l'estranger. La diputada republicana els ha retret que no persegueixin "monarques corruptes" mentre sí que ho fan amb "demòcrates que posen urnes per un referèndum". També ha interrogat sobre la qüestió el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, que ha constatat com "aquest senyor és multimilionari a base de comissions que hauria rebut per fer tasques de mediació comercial a l'estranger". El parlamentari abertzale ha qüestionat que tothom sigui igual davant d'Hisenda.
Però María Jesús Montero ha respost a la defensiva, negant qualsevol mena de tracte de favor i reclamant als diputats que no "qüestionin" la feina dels professionals de l'Agència Tributària, que actuen sense privilegis amb tots els contribuents espanyols, sigui qui sigui. "Si volen atacar les institucions de l'Estat facin-ho, però no a través de la feina d'excel·lents professionals que persegueixen el frau fiscal", ha rebatut la ministra i portaveu de l'executiu espanyol. La dirigent socialista ha insistit que "és fals que hi hagi un tracte de favor a la Casa Reial". I ha conclòs en aquest sentit: "Nosaltres respectem la Constitució, les institucions de l'Estat, i seguirem perseguint qualsevol irregularitat, la protagonitzi qui la protagonitzi".
Inacció d'Hisenda
El govern espanyol sosté després de les dues regularitzacions que no ha encobert les irregularitats del monarca. Tot i això, formalment no s’ha obert cap actuació contra ell. Fonts del Ministeri d’Hisenda assenyalaven la setmana passada que ara tenen la lupa posada en totes les informacions que apareixen. Però des del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) expressen els seus dubtes. Des d’aquesta organització avisen que l’Agència Tributària tenia el “deure inexcusable” d’obrir una investigació a Joan Carles I des de fa anys com es fa amb la resta de contribuents per quantitats i indicis molt menors. Lamenten que aquesta absència d’investigacions ha permès les regularitzacions i, per tant, també evitar qualsevol mena de responsabilitat penal.