El govern espanyol surt al rescat de la segona font d'ingressos dels municipis de l'Estat: l'impost de la plusvàlua municipal, el qual va ser anul·lat pel Tribunal Constitucional. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat que durà al Consell de Ministres un text legal que "corregeix" els elements que el TC ha declarat inconstitucionals. 

Montero ha aprofitat la seva intervenció inicial al debat de totalitat dels pressupostos generals de l'Estat per anunciar el seu pla per salvar aquest tribut. La ministra ha assegurat que un cop el Ministeri d'Hisenda hagi estudiat la sentència notificada avui, el govern espanyol aprovarà la reforma de l'impost.  

No ha estat una sorpresa, el passat dimarts la ministra ja va avançar al Senat que tenia llesta una "norma substitutoria" perquè els municipis puguin mantenir aquesta font de finançament. En el seu moment Montero ja va deixar clar que tan bon punt el Tribunal Constitucional fes pública la sentència es posaria mans a la feina per adaptar el tribut a les exigències del tribunal. 

Unions peculiars per defendre el tribut

L'impost de la plusvàlua municipal és una font d'ingressos vitals per a les ciutats i els pobles d'arreu de l'Estat. És per això que quan es va notificar la suspensió del mateix els pressupostos de milers de municipis van començar a tremolar. 

Per tal de mantenir aquesta apreciada font d'ingressos s'han creat aliances peculiars. Concretament, la d'Ada Colau, José Luis Martínez Almeida i altres alcaldes de les principals ciutats de l'Estat. Els dos batlles de les dues ciutats més importants de l'Estat es caracteritzen per trobar-se als antípodes l'un de l'altre, però els futurs ingressos de les seves ciutats els han fet remar junts en una carta dirigida al govern espanyol per exigir més fonts.

Els alcaldes de les sis ciutats més importants (Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Saragossa i Màlaga) han deixat de costat les diferències entre partits, ja que hi ha representants del PP, PSOE, Compromís i En Comú, i han signat una petició a l'Executiu per superar les dificultats dels Ajuntaments després de la pandèmia de la covid-19.  La missiva estava dirigida a les ministres Raquel Sánchez i Maria Jesús Montero i els alcaldes els han reclamat un "nou fons de rescat per al transport públic local", per al 2022. 

Aquesta demanada de fons pot quedar suplida amb la correcció de l'impost que planegen des del govern espanyol, fet que no retallaria els ingressos dels municipis de l'Estat.

 

 

Imatge principal: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la seva intervenció al ple del Congrés / Efe