La Moncloa vol aconseguir amb els pressupostos de l’Estat que s’alineïn els astres: que comptin amb el suport tant d’Unidas Podemos com de Ciutadans, i fins i tot d’ERC, si s’hi acaba avenint. Almenys aquests són els plans de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la setmana que comencen les converses pels comptes públics. Per a fer-ho, ha avisat, tothom haurà de fer cessions, començant pels seus socis d’executiu. Montero es reunirà aquesta tarda amb Nacho Álvarez, secretari d’Estat de Drets Socials, de la formació de Pablo Iglesias. Demà serà el mateix Pedro Sánchez qui enceti una ronda de contactes amb els grups parlamentaris, començant pel PP i acabant per ERC.

En la compareixença posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha reivindicat la seva etapa com a consellera de la Junta d’Andalusia. En aquest sentit, ha recordat que té “experiència” negociant pressupostos tant amb Podemos com amb Ciutadans. “Estic convençuda que hi ha un punt de trobada entre tots, renunciant cadascú a la posició de màxims”, ha sostingut. Des d’Hisenda volen posar més el focus en el què: uns pressupostos “progressistes”, però també moderats.

El mateix missatge ha dirigit a Esquerra Republicana, en tant que formació progressista. “Prefereixo parlar de punts de trobada que de línies vermelles”, ha assegurat la dirigent socialista. No obstant això, fons de l’executiu admeten que serà complicat amb unes possibles eleccions catalanes a la vista, tot i que sense data fixada pel president de la Generalitat.

Montero ha defensat que "els pressupostos són dinàmics per definició", i que per tant són susceptibles de les modificacions que faci falta per fer-los atractius a una majoria parlamentària. Siguin com siguin, ha garantit, seran millors que els de Montoro. Fonts del Ministeri d'Hisenda assenyalen que probablement el terreny més complicat serà el de la fiscalitat, on Podemos i Ciutadans hauran de cedir per trobar un punt intermig. No plantejaran en aquests comptes la "gran reforma fiscal", sinó que s'haurà de "modular" a la situació econòmica d'Espanya per maximitzar els ingressos. Queda tota la legislatura per a adaptar-la.

Lluny ha quedat el veto de Podemos a Ciutadans. Fonts de l'executiu assenyalen que la formació de Pablo Iglesias ha assumit que és més important el què que el qui.

Presència de Podemos

Aquest mateix dilluns, després de la conferència davant la plana major de l'Ibex, ja va haver-hi una reunió entre el president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias per iniciar el camí dels pressupostos. Segons ha explicat Montero, també hi haurà membres d'Unidas Podemos en les negociacions dels comptes amb els grups parlamentaris. Probablement serà Nacho Álvarez, secretari d'Estat de Drets Socials. "Són els pressupostos del govern, no d'Hisenda", ha defensat Montero.

No esperar a les eleccions catalanes

Ara per ara, la intenció d'Hisenda passar per aprovar l'objectiu de dèficit la tercera setmana de setembre i poder presentar el projecte de pressupostos a finals de mes. "El país no pot esperar a les (eleccions) catalanes", adverteixen fonts de l'executiu. Malgrat tot, subratllen que la ministra "vol" asseure's amb ERC per saber les seves inquietuds.