Mónica Oltra, exvicepresidenta del Govern valencià, ha negat aquest dilluns davant del jutge instructor encobrir els abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada, en el marc d'una denúncia contra ella i 13 persones més per la gestió del cas. La declaració, que ha estat la primera aparició pública d'Oltra des que va deixar el seu càrrec el 21 de juny, ha durat més de cinc hores i s'ha fet a porta tancada. 

El titular del Jutjat d'Instrucció número 15 de València ha fet un exhaustiu interrogatori a l'exmembre de l'executiu valencià. Segons fonts coneixedores de la declaració, Oltra ha negat saber de l'existència dels abusos del seu exmarit. A més, ha reiterat que no va donar cap instrucció al departament d'Igualtat i Polítiques Inclusives respecte al tractament del cas i que no va ordenar obrir una investigació paral·lela a la judicial. Com ja va anunciar,  l'exvicepresidenta ha respost al jutge, al fiscal i a les defenses, mentre que s'ha negat a contestar les preguntes de l'acusació, representada pel líder del grup extrema dreta Espanaya 2000, José Luís Roberto, i l'exdirigent de Vox Cristina Seguí.

Abans d'entrar a declarar, Oltra ha atès als mitjans de comunicació a la Ciutat de la Justícia de València, entre aplaudiments i acompanyada dels seus lletrats. La política de Compromís ha afirmat que afrontava la declaració "bé, tranquil·la i serena".

Per la seva part, el president de la de Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s'ha mostrat convençut que l'exvicepresidenta declararia "la veritat" i ha assegurat que confia en ella "i en la justícia". El president valencià ha desitjat "el millor" per la que va ser portaveu del seu Executiu i ha recalcat que "creu en la justícia", en declaracions recollides per EuropaPress. Al ser preguntat si Mónica Oltra podria tornar a la política, Puig ha estat contundent en dir que "és una qüestió que ha de decidir ella i el seu partit".

Sortida de la política

El procés contra la política de Compromís va començar el passat mes d'abril quan el jutge va trobar "indicis de delictes racionals, seriosos i fundats" contra ella. En aquell moment, Oltra era aforada, per la qual cosa el cas va caure a les mans del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que va decidir imputar-la. Encara que Oltra ha defensat sempre la seva innocència, va decidir fer un pas al costat quan va ser imputada pel TSJCV. "He demanat a l'executiva de Compromís fer aquesta roda de premsa per comunicar que presento la dimissió de les Corts i del govern per no comprometre el projecte polític de Compromís", va explicar.