Sorpresa al Congrés dels Diputats. El govern espanyol ha vetat aquest dijous dues esmenes d’ERC i Junts per Catalunya a la Llei Audiovisual que permetien que TV3 es deduís l’IVA que paga i ha pagat en els últims anys independentment de les subvencions que rebi per part de la Generalitat. L’executiu de Pedro Sánchez ha vetat aquestes dues esmenes quan faltaven només uns minuts perquè comencés la Comissió d’Economia a la cambra baixa, que és on s’ha d’aprovar el dictamen de la Llei Audiovisual. El govern espanyol s’ha emparat en l’article 134.6, que diu que en qualsevol moment pot vetar esmenes per qüestions de naturalesa pressupostària. Argumenta que la mesura tindria un cost de 796 milions d'euros per a les arques públiques.

Cal tenir en compte que la Comissió d’Economia aprovarà el dictamen de la Llei Audiovisual, i l’enviarà al ple la setmana que ve perquè els diputats el votin. I el govern espanyol ha vetat aquestes dues esmenes a primera hora d’aquest matí, quan faltava poc perquè s’hagués de celebrar. Es tracta d’una decisió per part del govern espanyol que ha generat força indignació a les dues formacions independentistes. Però tot i el moviment d’última hora de la Moncloa, la Mesa de la Comissió ha acordat per tres vots a dos mantenir l'ordre del dia i debatre i votar el dictamen de la Llei. Les dues esmenes d’ERC i JxCat proposen l'addició d'una nova disposició transitòria a la llei per establir "un procediment de devolució de les quotes suportades a l'IVA per les entitats públiques que prestin serveis públics de comunicació audiovisual que estiguin pendents de devolució per estar comprovades per l'Administració tributària, fins i tot en via administrativa o jurisdiccional, que no hagin esdevingut fermes".

El que hi ha de fons és la disputa entre el Ministeri d'Hisenda i TV3 per l'IVA, després que l'Agència Tributària hagi reclamat a TV3 el pagament de centenars de milions d'euros per les quotes de l'IVA no satisfetes. L'octubre del 2021 el Tribunal de Justícia de la UE va obligar el govern espanyol a modificar el criteri que aplicava a l'hora d'exigir el compliment de les seves obligacions a l'IVA a les televisions autonòmiques.

El govern espanyol justifica el veto perquè aquestes esmenes "suposen de facto la condonació del deute tributari liquidada per l'Administració i que no és objecte de controvèrsia", sobre la base d'unes quotes de l'IVA suportat que no considera deduïbles i que han estat recorregudes per les televisions autonòmiques. Segons el govern de Pedro Sánchez, "el TJUE nega el dret incondicional i il·limitat a la deducció de l'IVA suportat pels prestadors del servei públic". L'impacte d'aquestes esmenes sobre l'erari públic, segons el govern espanyol, seria de 796,72 milions d'euros.