Cara de satisfacció de Félix Bolaños quan se li pregunta sobre el criteri de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que rebutja imputar Carles Puigdemont al cas Tsunami Democràtic. Preguntat al Congrés dels Diputats pels mitjans de comunicació, el ministre de la Presidència i Justícia ha estat clar. Ha reivindicat el seu “respecte absolut pel treball de la Fiscalia”, també per a aquells que fa un parell de setmanes van tenir un criteri diametralment oposat, en tant que defensaven caçar el president a l’exili a través del delicte de terrorisme. “Ja sabem quina és la posició definitiva de la Fiscalia del Tribunal Suprem en aquesta matèria, i és que no va existir terrorisme”, ha manifestat Bolaños pels passadissos de la cambra baixa.

El ministre també ha destacat que aquesta posició és la que defensen altres juristes i “autoritats” especialitzats en la matèria. “Hem de deixar treballar la Fiscalia i la resta d’organismes”, ha sentenciat el màxim responsable del departament espanyol de Justícia quan se li ha preguntat per una de les notícies del dia. No ha volgut, però, respondre a més preguntes, i s’ha fet l'orni quan se li ha preguntat si coneixia Koldo García, l’exassessor de l’exministre José Luis Ábalos detingut aquest dimecres per un presumpte cas de corrupció relacionat amb la venda de mascaretes durant la pandèmia.

Aquest dimecres, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha emès un informe en què rebutja imputar el president a l’exili en el cas del Tsunami Democràtic. Ha estat la tinent fiscal María Ángeles Sánchez Conde qui ha enviat l’escrit a la Sala Penal assenyalant que “no hi ha indicis que permetin determinar que Carles Puigdemont participés en la fundació o planificació de les accions” de la plataforma. Així, li dona una bufetada a Manuel García-Castellón, acusant-lo de fer “conjectures sense base fàctica”. També demana al Tribunal Suprem que arxivi la causa contra Puigdemont, així com contra Ruben Wagensberg.

Es tracta, tot plegat, d’un pronunciament contrari als arguments de la majoria dels fiscals del Suprem, que al·legaven que “no hi ha cap dubte que els fets encaixen perfectament en el delicte de terrorisme” i argumentaven que Puigdemont “ostentava el lideratge absolut” de Tsunami Democràtic i portava “les regnes” d’un “grup organitzat de caràcter terrorista”. La majoria dels quinze fiscals de la junta de la secció Penal de la Fiscalia del Suprem van rebutjar fa quinze dies l’informe del fiscal Álvaro Redondo, que seguia la mateixa línia que el fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, i s’oposava a investigar Puigdemont per terrorisme.

El govern espanyol i el criteri de la Fiscalia

Ara bé, era ja de preveure que la Fiscal del Suprem emetés aquest pronunciament. El govern espanyol va mostrar també fa dues setmanes el seu “respecte” per la decisió presa per la junta de fiscals del Tribunal Suprem, però avisava que “la decisió final” sobre aquesta qüestió acabaria en mans de la Fiscalia General, en qui confia que tingui un criteri diferent. “La decisió definitiva haurà d’adoptar-se pels òrgans establerts per la normativa; respectarem la decisió final que adopti el ministeri fiscal i per descomptat els tribunals d’aquest país”, va assenyalar Pilar Alegría, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, en roda de premsa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!