Intents des de la Moncloa de treure ferro al rebuig per part del Regne Unit a l'ordre de detenció europea dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre la consellera d'Educació catalana Clara Ponsatí. Tot això després que aquesta tarda es publiqués que les autoritats policials del Regne Unit no pensaven tramitar-la en veure-la "desproporcionada".

En un comunicat, el govern espanyol defensa que la sol·licitud d'execució d'una ordre de detenció i lliurament europea és un procés "eminentment judicial", traient importància al posicionament policial al respecte. Expliquen que la policia britànica rep la petició a través del SIRENE, el sistema de comunicació entre països de l'espai Schengen, i la National Crime Agency en fa un control previ abans de seguir endavant amb el procediment i remetre la sol·licitud a les autoritats judicials britàniques.

La Moncloa diu que l'únic que ha fet la policia britànica és demanar "informació complementària" i atribueixen a un "error" del SIRENE la qualificació de petició "desproporcionada", negant que la National Crime Agency, encarregada de valorar la petició, hagi utilitzat aquest adjectiu.

Així doncs, insisteixen que "la sol·licitud cursada segueix pendent de ser admesa" i avancen que "s'estan realitzant les gestions pertinents per a concretar i facilitar la informació que sigui precisa".

El segon comunicat

Posteriorment, la Moncloa ha difós un segon missatge del sistema SIRENE del Regne Unit on insisteixen que falten detalls bàsics a la petició, com per exemple "el lloc i el moment en què es va cometre el delicte" i una "connexió clara" entre el delicte atribuït i Ponsatí. Fins que no s'incloguin aquests detalls, la policia es nega a valorar si tira endavant el procediment.

Al final del text, també aclareixen que al missatge anterior es deia "erròniament" que la garantia era desproporcionada: "No és desproporcionada, actualment només falta informació essencial". "Demanem disculpes per aquest mal entès", acaben.