Les negociacions entre el PSOE i Esquerra Republicana van avançant en la "definició" d'"instruments" polítics, però La Moncloa deixa clar els límits: les converses no se sortiran de “la legalitat”. I dins la “legalitat” no hi entra un hipotètic referèndum d’independència. Així ho ha defensat amb rotunditat la portaveu en funcions, Isabel Celaá, que ha assegurat que “el pretès dret a l’autodeterminació no té cap encaix legal en el sistema democràtic espanyol, ni europeu ni internacional”. De la mateixa manera ha justificat la ronda de trucades amb el president Quim Torra i la resta de dirigents autonòmics perquè cal parlar amb tots els presidents, no només amb el català.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, la dirigent socialista ha volgut parlar “amb tota claredat”. I ho ha fet per a fixar línies vermelles en el dret a l’autodeterminació, que a parer de l’executiu de Sánchez queda fora del marc constitucional espanyol. “No és un caprici. La decisió del legislador va ser aquesta i va ser encertada”, ha sostingut. En aquest sentit, ha denunciat que “l’exercici de l’anomenat dret a decidir, un succedani del dret a l’autodeterminació, fractura societats i dones solucions binòmies a assumptes complexos”.

Pel que fa a la ronda de trucades que Pedro Sánchez farà la setmana que ve amb tots els presidents autonòmics, començant pel lehendakari Íñigo Urkullu i el president Quim Torra, Isabel Celaá ha defensat que no és cap intent de camuflatge. Ha subratllat la necessitat de parlar amb totes les comunitats perquè “tenen necessitats a solucionar amb el govern d’Espanya”. Aquesta “interlocució” amb tots, ha insistit, és “bastant raonable”. L’ordre serà el protocol·lari: la data d’aprovació dels Estatuts d’autonomia.

“Si parlem de l’arquitectura de l’Espanya del segle XXI, cada institució suma”, ha assegurat Isabel Celaá, que ha defensat que la Constitució sigui “entesa com a un espai de trobada i diàleg”. Ho ha contraposat amb “els qui titllen d’anti-Espanya o d’anti-Catalunya els qui no pensen com ells”.

Sobre altres aspectes, referents al contingut de les negociacions entre els socialistes i els republicans, la portaveu en funcions no ha volgut entrar-hi. Ha indicat que “és competència de les forces polítiques que estan parlant” i que, malgrat la discreció de les negociacions, la possible entesa serà donada a conèixer “públicament”.

Un divendres més sense impugnar

Abans i durant la campanya electoral, cada divendres queia una impugnació al Parlament davant del Tribunal Constitucional. Ara, però, està tot paralitzat. Una setmana més, Isabel Celaá ha assegurat que la resolució de resposta a la sentència, aprovada per la cambra catalana, “continua sent estudiada”. També és el cas de la proposició no de llei de l’Assemblea de Madrid que demanava la il·legalització dels partits independentistes. En el cas d’aquesta última, la dirigent socialista ha informat que han demanat un informe al Consell d’Estat.