La Moncloa es mira de reüll la participació d’Esquerra Republicana a la manifestació contra la cimera hispanofrancesa, i s’ho mira sense gaire preocupació. Així s’ha expressat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que en un primer moment ha manifestat que no tenia “res a dir” sobre la presència dels republicans a l’acte de protesta, però que, davant les insistències dels periodistes, ha reconegut la legitimitat de manifestar-se però li ha volgut restar importància, assenyalant que l’important és “haver recuperat la convivència a Catalunya” i que Pere Aragonès assisteixi a la trobada Sánchez-Macron.

Així mateix, fonts del pinyol La Moncloa apunten que “cadascú sap què fa”, en referència a la manifestació d’Esquerra Republicana. Des d’una evident despreocupació, al nucli dur del govern espanyol entenen que és completament compatible que els republicans es manifestin, ja que “és una cosa de partit”, amb el fet que la situació a Catalunya estigui més “arreglada”. “Una cosa no treu l’altra”, insisteixen.

De fet, aquest dimarts la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez ha insistit a aplaudir el president de la Generalitat per haver pres la decisió d’assistir a aquesta cimera hispanofrancesa. “Demostra el bon estat de les relacions institucionals” entre La Moncloa i Palau, assenyalava la també ministra de Política Territorial. Així mateix, ha tornat a treure pit de l’estratègia del govern de PSOE i Podemos per gestionar el Procés, tot i mencionar algun mantra de l’espanyolisme: “La situació ja no és la mateixa que el 2017 i s’han recuperat les relacions personals que s’havien trencat a conseqüència del conflicte; tot això no hagués estat possible si no s’hagués recuperat la convivència”.

Preguntada pel motiu sobre per què s’ha escollit Barcelona com a punt de trobada entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, la portaveu del govern espanyol ha reiterat que La Moncloa ja ha celebrat en altres territoris de l’Estat altres cimeres amb presidents internacionals, per tal “que tots els territoris tinguin un protagonisme especial”. “Es va escollir Barcelona perquè estarà en el projecte estratègic per a la gran infraestructura de l’àmbit energètic”, en relació amb el gasoducte H2Med.

L’argument del Govern: “La representació institucional que li pertoca ha de ser ocupada”

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha començat quan passaven escassos minuts que el Govern confirmés que el president Aragonès assistiria a la cimera que celebraran Espanya i França al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 19 de gener. El motiu, segons ha defensat la portaveu Patrícia Plaja, és que la “la representació institucional que li pertoca ha de ser ocupada”. Així mateix, el Govern no participarà en la manifestació contrària a la cimera, encara que sí que ho farà ERC, el partit de l’executiu.