La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat aquest dijous que el seu executiu "no" negocia amb la Generalitat sobre el fons per als afectats per les decisions del Tribunal de Comptes sobre l'acció exterior dels anys 2011 a 2017. "El govern no negocia la legalitat", ha dit, i sí que "analitza el decret" i "en cas que algunes parts siguin inacceptables" pel que fa a la seva constitucionalitat presentarà "un recurs" davant el Tribunal Constitucional. Segons Calvo, el decret conté "coses que ens són difícils d'entendre", però l'executiu espanyol "no passarà per alt res que no pugui ser acceptat legalment".

Calvo ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid on ha defensat els indults com una potestat del govern espanyol per donar estabilitat política i ha acusat les formacions de la dreta espanyola de "mentir" quan diu que els indults són il·legals.

Ha apuntat que malgrat les enquestes "la immensa majoria dels espanyols" vol que "es faci alguna cosa" perquè la situació "evolucioni i millori". Això és, segons Calvo, el que ha fet el govern espanyol, perquè "no fer res ens porta al mateix tirabuixó" on "els altres contendents no només el camp independentista, sinó també la ultradreta, estan encantats".

Segons la vicepresidenta el govern espanyol se situa "al carril del mig" intentant "pacificar" i buscar "un espai de diàleg i de negociació". Ara, ha afirmat, "la legalitat no es vulnera, i anem al que hem d'anar amb la pandèmia, la crisi i els serveis públics a Catalunya".

Pel que fa al fons del Govern per avalar els 34 càrrecs als qui el Tribunal de Comptes demana 5,4 milions d'euros, Calvo ha insistit que el Ministeri de Política Territorial "està analitzant el decret llei". "El govern és seriós, mirem el text i si no és acceptable ho haurem de recórrer al Tribunal Constitucional".

Ha apuntat que després d'una primera anàlisi ja ha constatat que el decret conté "algunes coses que són difícils d'entendre" com la procedència d'aquests avals. També el fet que "una part del text diu que la sentència no es ferma fins que no es recorri a instàncies de fora del país, però la via judicial del país es tanca aquí".

Pel que fa a la taula de diàleg, Calvo ha rebutjat una hipotètica presència del líder d'ERC, Oriol Junqueras, perquè "és una taula de governs". Ha apuntat que el seu executiu hi portarà els 40 objectius de ''agenda per al retrobament", entre els que hi ha una reforma del sistema de finançament.