Ara per ara, La Moncloa es limita a “estudiar en profunditat” la petició de l’Assemblea de Madrid d’il·legalitzar els partits independentistes. Així ho ha acordat el Consell de Ministres en la seva reunió d’aquest divendres, que ha decidit traslladar-ho als serveis jurídics del govern espanyol. La portaveu en funcions Isabel Celaá ha justificat que tot just va ser aprovada aquest dijous i que, per tant, han d’analitzar si és “susceptible” de ser impugnada davant del Tribunal Constitucional o no. El mateix Consell de Ministres ha aprovat una nova impugnació contra una moció de la CUP.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministre, la dirigent socialista ha explicat que “el govern d’Espanya ha decidit la resolució de l’Assemblea de Madrid en profunditat”, i que, arribat el moment, prendran una decisió. “El que procedeix és estudiar els aspectes jurídics d’aquesta resolució. El tracte —en comparació amb el Parlament— és el mateix”, ha defensat Isabel Celaá.

Per la seva part, el ministre de Política Territorial en funcions, Luis Planas, ha defensat la justificació d’aquestes impugnacions davant del Tribunal Constitucional en plena campanya electoral, perquè es tracta de “complir i fer complir la llei”. I que en cas que calgui, prendran les “accions legals pertinents”. Fonts de l’executiu precisen que, fins que no es publiqui al butlletí autonòmic, no actuaran. I que quan ho faran dependrà de la diligència dels serveis jurídics.

L'Assemblea de Madrid va aprovar aquest dijous una proposició no de llei de Vox, que demana al govern espanyol que il·legalitzi  "els partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació". La iniciativa va tirar endavant amb el suport del PP i Cs, mentre que els grups de l'esquerra s'hi van oposar en bloc. La proposició també inclou entre els punts instar la Unió Europea que inscrigui els CDR "en la llista d'organitzacions criminals i terroristes".

Preguntada sobre si, en cas que ho portin al TC, demanaran que s'adverteixi la Mesa de l'Assemblea com passa amb el Parlament, Isabel Celaá ha evitat respondre. El mateix quan ha estat preguntada per què no ho van fer amb la moció del parlament d'Extremadura que demanava l'aplicació del 155 a Catalunya. Aquell text va comptar amb el suport dels socialistes.