Ja ha començat la negociació dels pressupostos de l'Estat, després que María Jesús Montero presentés aquesta setmana els comptes públics al Congrés dels Diputats. Però els suports necessaris encara estan força lluny. Potencials socis com ERC fan unes peticions que, ara per ara, tenen poc recorregut per al govern espanyol. Un exemple és la llei de l'audiovisual, que ara mateix no blinda el català. Fonts de l'executiu central admeten que serà difícil arribar a una entesa abans del 4 de novembre, quan es voten les esmenes a la totalitat al Congrés. Sobre el trasllat de la comissaria de Via Laietana, directament no contemplen que es faci. Com també passa amb el traspàs de les vies de Rodalies.

Aquesta mateixa setmana, des del grup d'ERC al Congrés traslladaven la necessitat de tancar la llei de l'audiovisual abans de negociar els pressupostos. "Qui té pressa són ells", afirmaven aquestes fonts, que recordaven que amb Ciutadans en fora de joc, al PSOE "no li queda alternativa" sinó buscar un acord amb ERC i el PNB. Per això posaven el focus en la llei audiovisual. "Ens hi juguem centenars de llocs de treball i es tracta de blindar una llengua negociant un percentatge obligat de producció audiovisual en català", remarcaven els republicans.

Malgrat la condició dels republicans, des del govern espanyol veuen impossible que s'arribi a un acord per a blindar les llengües cooficials abans dels dies 3 i 4 de novembre, quan es debatran i votaran al Congrés les esmenes a la totalitat als pressupostos. Aquestes mateixes fonts assenyalen que és un tema molt complex que s'ha d'analitzar bé.

El mateix passa amb una altra demanda, com és el trasllat de la comissaria de Via Laietana en el marc de la nova llei de memòria democràtica. Altres fonts de La Moncloa hi tanquen rotundament la porta, aferrant-se a les declaracions que ja ha fet el ministre Fernando Grande-Marlaska. El titular d'Interior va admetre al Senat que allà s'hi havien produït tortures durant la dictadura, però va assegurar que, com en altres llocs, la tasca actual de la policia espanyola ja "resignifica" aquell espai

Pel que fa al traspàs de Rodalies, des de La Moncloa remarquen que aquesta transferència no podrà incloure les vies i infraestructures d'Adif, com ja va apuntar la ministra Raquel Sánchez. El fet que aquestes vies siguin utilitzades per la llarga distància i el transport de mercaderies ho fa impossible, argumenten. Només es pot parlar del traspàs del servei de Rodalies i el finançament.

En qualsevol cas, des del govern espanyol confien que serà possible tirar endavant els nous pressupostos de l'Estat i insisteixen que ERC i el PNB són els seus "socis prioritaris". No obstant això, també s'obren a noves incorporacions, com podria ser el cas de Junts per Catalunya. Tot i que admeten que serà més complicat, fonts de l'executiu assenyalen que a la formació de Carles Puigdemont hi ha "dues ànimes". Subratllen com la mateixa ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, manté una interlocució directa amb el conseller Jaume Giró.