El PSOE va pactar amb Junts per Catalunya celebrar una trobada entre els dos partits i un verificador el mes de novembre. Queden poc més de 48 hores perquè ja siguem a desembre, i encara no es coneix cap detall de la reunió que han de celebrar els socialistes amb el partit de Carles Puigdemont, ni tampoc sobre qui exercirà com a mediador entre ambdues parts. I el govern espanyol, lluny de donar-ne cap pista, s’espolsa la responsabilitat de donar explicacions i argumenta que l’acord és entre partits, de manera que ha de ser el PSOE i no l’executiu presidit per Pedro Sánchez, qui avanci alguna informació sobre aquest tema.

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha esquivat aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts. Davant la insistència de la premsa, ha assegurat que l’executiu del qual forma part és “transparent”, però ha demanat “respecte” per les formacions polítiques que van pactar la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa. “L’assoliment dels acords ha de tractar-se en una taula diferent d’aquesta”, ha assenyalat la també ministra d’Educació. Fins ara, però, d’aquest mecanisme de verificació exigit per Junts i acceptat pel PSOE només se’n sap que podria passar per la participació d'algun organisme o institució internacional.

Pilar Alegría: “A Europa no són benvingudes les ocurrències”

Durant aquesta roda de premsa, Pilar Alegría també ha disparat contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i també contra Manfred Weber, líder dels populars a Europa; per haver comparat la democràcia espanyola amb Hongria i Polònia. “A Europa no són benvingudes les ocurrències”, ha manifestat la portaveu del govern espanyol, que ha lamentat que Feijóo “ha perdut l’oportunitat de fer oposició sensata”.

 

Alegría ha assegurat que el PP ha optat per alinear-se amb l’extrema dreta, i ha recordat que en les eleccions generals del 23-J la ciutadania espanyola “va aturar l'onada de la ultradreta”. S’ha pronunciat també sobre la utilització per part del PP de les institucions europees, i ha criticat els populars per no haver aconseguit que assistissin ni 100 eurodiputats en una cambra de 705 membres quan va dur l’amnistia al Parlament Europeu.

La portaveu del govern espanyol ha assenyalat més tard al PP com a culpable de debilitar la qualitat democràtica de l’estat espanyol, en tant que es nega a renovar la cúpula judicial espanyola. “El més disruptiu és que el PP compleixi amb la Constitució i renovi el CGPJ; és inconcebible que ens trobem amb una cúpula judicial amb nou anys amb el mandat caducat”, ha dit; i ha refermat que “és necessari recuperar el prestigi” d’aquesta institució.