La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra de presidència, Carmen Calvo, va afirmar ahir mateix en declaracions a RTVE que "El rei Joan Carles no té activitat pública ni viu amb els recursos públics". Ni vint-i-quatre hores s'ha aguantat la dubtosa veracitat d'aquesta afirmació, una vegada s'ha donat a conèixer que l'emèrit exiliat no només viu de l'erari públic, sinó que és el mateix ministeri que dirigeix Calvo qui sufraga part de les seves despeses.

Més enllà de les despeses pròpies de Joan Carles -entre els quals s'inclouen hotels de luxe-, i els del seu servei de seguretat, que romanen opacs, eldiario.es ha destapat aquest dijous que Joan Carles gaudeix en el seu exili de tres ajudants de cambra, els sous i desplaçaments dels quals els paga el contribuent a través de Patrimoni Nacional, organisme públic adscrit a Presidència que gestiona i conserva el patrimoni artístic i històric.

Tres assistents de cambra

Sempre segons el mitjà citat, la Casa Reial endossa a Patrimoni Nacional el pagament de les nòmines del personal desplaçat a Abu Dhabi, un equip de tres persones que s'organitza per torns, rotant-se aproximadament cada mes. A més, segons consta en factures emeses per Viajes El Corte Inglés en poder d'aquell mitjà, Patrimoni també assumeix les despeses derivades de l'estada d'aquests assistents als Emirats àrabs Units.

És a dir, que a part de les despeses del mateix Joan Carles i el seu servei de seguretat, avui dia desconeguts, cal sumar els que generen aquest equip d'assistents de cambra, incloent-hi viatges, sous, allotjament i dietes, que, per molt que ho negui la vicepresidenta, se sufraguen amb diners públics. Només els viatges sumen ja una suma superior als 4.000 euros des d'agost, quan el patriarca dels Borbons va fugir perseguit pels seus moviments financers tèrbols.

Patrimoni Nacional és la institució pública a la qual correspon la gestió del patrimoni històric-artístic del país, però ni la llei que el regula ni el reglament desenvolupat posteriorment no al·ludeixen expressament a l'assistència al Cap de l'Estat per part de personal contractat a través d'aquesta institució. La qüestió és que una de les cinc delegacions d'aquest ens, la que s'encarrega de sufragar les despeses de funcionament i manteniment de la Zarzuela és la que assumeix les factures dels assistents de l'emèrit en el seu exili daurat. Tot això sota la responsabilitat de Carmen Calvo i del govern espanyol.