“El principi d’ordinalitat forma part del plantejament de la Generalitat de Catalunya”. Així tanquen des de la sala de màquines de la Moncloa el debat sobre el respecte de l’ordinalitat en el nou finançament singular de Catalunya que van pactar ahir, en termes genèrics, el Govern i el govern espanyol. Amb els micròfons apagats, fonts de l’executiu espanyol defensen que aquest és el motiu pel qual l’ordinalitat apareix només mencionada al preàmbul de l’acord de la comissió bilateral i sostenen que és una cosa que s’ha de debatre en el “marc de la reforma del sistema de finançament”. És a dir, als fòrums multilaterals, com el Consell de Política Fiscal i Financera. “Ahir no era el lloc”, reiteren les mateixes veus. Davant de les càmeres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, s’ha limitat a esmentar la “suficiència financera”, la “corresponsabilitat fiscal” i la “solidaritat” com a principis rectors de l’acord. Ni rastre de l’ordinalitat. Concretament, l’única referència que es fa a l’ordinalitat en l’acord subscrit ahir a la comissió bilateral al·ludeix a la posició del govern català: l’aportació de Catalunya a les despeses de l’Estat “ha de ser calculada, de manera transparent, amb criteris objectius” i és “condició necessària” que la seva aplicació “no pot desvirtuar l’ordinalitat en el resultat final”.
📝 El Govern reconeix que Catalunya no està preparada per recaptar més impostos: “És del tot evident”
🔎 Què deia l’acord PSC-ERC sobre finançament i ha desaparegut a la comissió bilateral Estat-Generalitat
El relat que fa la Moncloa xoca amb les paraules del Govern. Minuts abans de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern català, Sílvia Paneque, ha assegurat que aquest principi és “fonamental” per al Govern i ha al·legat que l’ordinalitat queda “totalment protegida i determinada” per la menció en el preàmbul. “És fonamental perquè puguem rebre proporcionalment a la riquesa que es genera. No era adequat ni raonable que rebéssim menys recursos dels que genera l’economia catalana. Es donen garanties de l’ordinalitat”, ha argumentat. I ha recalcat que el Govern està “completament determinat” a fer complir aquest punt. Per la seva banda, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha reivindicat que és “imprescindible” que es respecti el principi d’ordinalitat. “Si el model que es presenti el setembre o l’octubre no respecta aquest principi, nosaltres no hi serem”, ha avisat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. I ara, des de Madrid, el govern espanyol pren distància.
“És un acord aplicable i extrapolable a totes les comunitats autònomes”
I és que durant la roda de premsa, Pilar Alegría ha evitat pronunciar la paraula ordinalitat. “L’acord recull els principis que sempre hem defensat”, ha reivindicat la portaveu del govern espanyol. I els ha enumerat: “Suficiència financera, que totes les comunitats autònomes rebin més recursos. Solidaritat, fonamental entre tots els espanyols. I coresponsabilitat fiscal, no només des del punt de vista de la despesa, sinó també dels ingressos”. Tres conceptes i la sonora absència de l’ordinalitat. “La bilateralitat, per descomptat, és absolutament compatible amb la multilateralitat que sempre hem defensat”, ha afegit. Li han fet una segona pregunta i la resposta ha estat la mateixa.
Així mateix, Pilar Alegría ha reiterat el missatge que l’acord amb la Generalitat es pot exportar a altres territoris: “La fórmula, lògicament, és aplicable a totes les comunitats autònomes”, ha al·legat. “És un acord extrapolable a qualsevol comunitat autònoma”, ha afegit més endavant. “Mentre hi hagi un govern progressista al capdavant d’aquest país, no hi haurà cap privilegi, com mai no n’hi ha hagut, de cap territori sobre cap altre”, ha postil·lat.