Cada divendres, una nova impugnació davant del Tribunal Constitucional. Aquest cop el govern espanyol ha decidit portar a l’alt tribunal el Pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, del qual demana la suspensió. Així ho ha anunciat la portaveu en funcions Isabel Celaá després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. L’objectiu és que la normativa s’adequï a l’ordenament espanyol, perquè consideren que “menyscaba les competències de l’Estat”.

Després que el requeriment del govern espanyol del passat 23 d’agost fos “contestat negativament”, l’executiu en funcions ha decidit presentar un conflicte positiu de competències davant l’alt tribunal, amb l’aval del Consell d’Estat. “Excedeix l’àmbit d’actuació de la Generalitat en matèria d’acció exterior, menyscaba les competències de l’Estat en matèria de relacions exteriors i vulnera el principi de lleialtat institucional”, ha justificat Celaá en la compareixença des de La Moncloa.

Segons la portaveu en funcions, “l’objectiu que el TC declari que la comunitat autònoma ha menyscabat les competències i adequar aquest pla”. La dirigent socialista ha denunciat que “s’omet tota referència a l’Estat i a la funció de coordinació que aquest realitza”. També han trobat “absència de mencions” a la normativa de l’Estat i la “necessitat de coordinació”.

De la mateixa manera, ha denunciat que no es pot deslligar que “el procés independentista pretén el desprestigi de la imatge internacional de la Generalitat”, com s’ha vist en la activitat institucional del Govern de la Generalitat a l’exterior.