Poc té a dir el govern espanyol sobre Catalunya. Tampoc sobre la taula de diàleg, que s’ha de reunir la setmana que ve. Per no dir, no diuen ni si hi anirà el president espanyol Pedro Sánchez. De La Moncloa només surten defenses del diàleg, que acaba repercutint positivament en el clima polític. Tant és així que, segons la portaveu Isabel Rodríguez, l’”apaivagament” s’ha traduït en un descens dels delictes d’odi amb component ideològic. Si l’any passat van baixar un 27% al conjunt de l’Estat espanyol, a la ciutat de Barcelona ho han fet en un 62%, com va apuntar ahir la fiscal general Dolores Delgado.

La vinculació l’ha desenvolupat Isabel Rodríguez en la roda posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, on ha sostingut que “des que s'està apaivagant el clima polític a Catalunya estan descendint les investigacions i han caigut els delictes d'odi motivats per ideologia a Barcelona”. La ministra espanyola ha considerat que “això és rellevant”, que és “la senda que persegueix el govern espanyol, la del retrobament entre catalans i la convivència”.

 

Per la resta, poc més a dir. Des del govern espanyol es reafirmen en la voluntat de celebrar, la setmana que ve a Barcelona, la nova reunió de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Però no aclareixen ni la data concreta ni la presència o absència de Pedro Sánchez, que ha reclamat el president Pere Aragonès. Isabel Rodríguez insisteixen que els equips dels dos executius estan treballant encara en els detalls, “ultimant l’agenda i els components”.

No obstant això, fonts de l’executiu central en responsabilitzen de la manca de concreció a la Generalitat. “Pregunteu a ERC i Junts, que no es posen d’acord sobre la taula ni sobre els temes a tractar”, reaccionen aquestes fonts. “Tenen un bon embolic”, reblen.

Agressió homòfoba a Madrid

La portaveu del govern espanyol ha volgut començar la roda de premsa condemnant l’agressió homòfoba coneguda ahir al barri de Malasaña de Madrid, assegurant que “mereix el màxim retret social i polític de tots”. En aquest sentit, Rodríguez ha defensat que La Moncloa utilitzarà “tots els instruments de l’estat de dret” per a combatre aquestes “actituds i discursos que promouen l’odi”, I ha anunciat que Pedro Sánchez ha convocat de forma urgent, per a aquest divendres, la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d’odi. També demanaran al Congrés accelerar la tramitació de l’anomenada Llei Zerolo.

La renovació del CGPJ

Pel que fa a la renovació del CGPJ, l’endemà de l’obertura de l’any judicial, La Moncloa no s’ha mogut del mateix missatge: està sent bloquejada pel Partit Popular. “Cal ser rotunds, ja n’hi ha prou d’excuses. S’han acabat les excuses per a incomplir el mandat constitucional”, ha criticat. I ha insistit en aquesta línia: “Només hi ha un partit que està bloquejant, que és el PP, que és el senyor Casado”.