El ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, continua sense pronunciar-se sobre la data de les eleccions. Sembla que ha delegat aquesta feina en els seus companys de gabinet. Si aquest matí ha estat el ministre de Justícia, aquest migdia ha estat el torn del ministre de Transports. José Luis Ábalos ha defensat que es mantinguin les eleccions en el 14 de febrer, tal com estan fixades, perquè ningú no pot garantir tampoc que més endavant la situació epidemiològica sigui més bona. Per a poder celebrar-les, ha demanat que es doni recorregut a mecanismes com el vot per correu, com s’ha fet als Estats Units. En aquests moments, el PSC és l’únic partit que, obertament, s’ha posicionat en contra de l’ajornament electoral. La vista continua fixada en les enquestes.

En una entrevista a La Sexta aquest dijous al migdia, José Luis Ábalos ha defensat que “els processos electorals són el cor de la democràcia”, i que “una convocatòria s’ha de fer amb seguretat”. De quina seguretat parla el ministre? “Que no hi hagi vacil·lacions o reconsideracions”. És en aquest sentit que ha advertit que aquests moviments “acaben afectant la netedat dels processos electorals”, perquè cal “garantir que tots els partits polítics tenen les mateixes oportunitats”. Ha demanat ser “molt exigents” i també “clars” a l’hora de convocar processos electorals.

“Pot haver-hi raons sanitàries fonamentades, però tampoc no ens assegura ningú que estarem millor o pitjor”, ha sostingut el ministre de Transports. Plantejar possibilitats com l’ajornament faria que les normes del joc “ja no fossin iguals per tothom” i “quedessin a criteri d’un govern”, com és el cas de la Generalitat. Ha aprofitat les experiències d’Euskadi, Galícia o els Estats Units per plantejar “elements” que protegeixin les eleccions del coronavirus, com intensificar el vot per correu o mesures en els mateixos col·legis electorals. “Les coses es poden fer en context de pandèmia amb mesures sofisticades”, ha conclòs al respecte.

Campo: "Greu per a la democràcia"

Hores abans ha estat Juan Carlos Campo qui s'ha pronunciat, apostant també per mantenir-les. El ministre de Justícia ha advertit que canviar de data els comicis seria "greu per a la democràcia", perquè es tracta de "democràcia i drets fonamentals". També ha recordat que la suspensió no està prevista a la llei electoral. Per això ha demanat prudència i "responsabilitat" als partits. Encara que s'ajornessin, però, ha vist difícil que s'arribés a temps perquè els presos polítics estiguessin en llibertat.